De koning heeft de afgelopen maanden genoten van een welverdiende vakantie. Maar zelfs op zijn Griekse buiten blijft hij betrokken bij het wel en wee van zijn volk. Dat blijkt uit zijn laatste mail aan Mark Rutte die deze site dankzij zijn uitstekende contacten ten paleize weer in handen heeft gekregen.

‘Beste Mark, ouwe demissionaire dibbes van me,

Even een krabbeltje uit het Griekse. Ik vroeg me af, zou het volk zich zorgen maken over zijn vorst? Met al die bosbranden hier? Alexia denkt dat het met de opwarming van de aardkloot te maken heeft. Weet die schattebout veel. De Griekse wijnboer vertelde me bij de laatste levering retsina dat zijn landgenoten de nare gewoonte hebben om hun peuken de vrije natuur in te schieten. Maar A weigert dat te geloven. Laatst zag ik dat ze een poster van die Zweedse klimaattrol aan de muur had. Volgens Max is ze stiekem lid van dat clubje dat zich bij Den Haag op de snelweg vastplakt. Ze had haar betrapt met de site  op haar telefoon. Enfin, het zal wel overgaan. Jij en ik zijn ook jong geweest. (Ik had alle platen van de Sex Pistols).

Maar ter zake. Ik zie dat het halve parlement aan zijn stutten trekt en na de verkiezingen niet terug komt. Van de meeste had ik nooit gehoord en dat zal wel een reden hebben. Maar dat jij weggaat, niet voor kerst ’25 neem ik aan, want die formatie zal wel weer een eeuwigheid duren, stemt me melancholiek. Wie moet jou opvolgen, koene keeper van de natie? Die Turkse mevrouw van jullie of de Dikke Limburger die zo te koop loopt met zijn talenknobbel?

Het volk is trouwens ‘unbelehrbaar’, zoals mijn goede vader placht te zeggen. Nu zou die Omtzigt de grootste worden. Ik weet, het zijn maar peilingen, maar toch… Wat vind jij van hem? Ik denk dat wanneer iemand zijn partij Nieuw Sociaal Contract, afgekort NSC, noemt, hij tamelijk wereldvreemd is. NSC, zo noemden ze 100 jaar geleden voetbalclubs: Nieuwegeijnsche Sport Combinatie, zoiets. (NSC – NEC: 0 – 0).

(Toen we bij de vorige formatie dat gedoe over ‘Omtzigt. Functie elders’ hadden, dacht Max even dat ze hem koning wilden maken. Je weet, ze is nogal statusgevoelig en in Argentinië zou zo iets waarschijnlijk mogelijk zijn, als ze een monarchie hadden gehad. Ik heb haar uitgelegd dat we safe zijn. Wat mij betreft mag hij me opvolgen, als president, als de afvloeiingsregeling in orde is. Dat heb ik haar maar niet verteld. Ruhe im Palast!).

Er schijnen mensen te denken dat we na november een ‘nieuwe politiek’ krijgen. Een nieuwe generatie! Wisseling van de wacht!  Nieuwe politieke cultuur! Je vraagt je af hoe ze daarbij komen. Ik heb van Tjeenkie, (Herman Tjeenk Willink, oud vice-voorzitter van de Raad van State en huisvriend van de Oranjes, red.), geleerd, dat ‘de marges smal’ zijn. Dat had Tjeenkie weer van zijn idool, Joop Uilemans. (Joop den Uyl, minister-president van 1973 – ’77, toen de PvdA nog een echte partij was, red.). Een verkiezingscampagne is het ‘maximaliseren van minimale verschillen’. Of te wel wat freudianen het ‘narcisme van de kleine verschillen’ noemen. (Sta je van te kijken, he.) Daarna gaan we weer normaal doen. Compromissen sluiten, voortmodderen en de boel zo goed en zo kwaad als het kan draaiende houden.

Ik begreep dat je die Hoekstra naar Brussel gaat sturen. Ik dacht dat je dat voor die Kaag had gereserveerd. Die moest toch van haar koters naar het buitenland? Of zou ze Eurocommissaris te min vinden? Max had altijd het idee dat ze zich hier warm liep om secretaris-generaal van de VN te worden. En Max herkent als geen ander de ambitie bij de vrouwtjes. Wat dat betreft is ze ervaringsdeskundige. Enfin, je kent haar. Wat is voor Kaag een mooie ‘functie elders’ (geintje)? Wat dacht je van ambassadeur bij het Vaticaan? Ze is toch katholiek? Kan ze de hele dag met haar rozenkransjes spelen.

Kunnen we trouwens dat hele Buitenlandse Zaken niet opdoeken? Hebben we toch niet nodig, als muggenpoepje op de wereldbol? Ik hoorde dat we nu vooral aan feministisch buitenlands beleid doen. En dat ze op dat departement uit hun bol gaan als er in Burkina Faso met ons geld 300 meter vrouwvriendelijk fietspad is aangelegd. We zijn wel ver afgezakt, Mark. Buitenlandse politiek is sinds deze moerasdelta bestaat handelsbevordering en Holland-promotion. Gouden Eeuw! VOC-mentaliteit! Koopmansgeest! Dat is mijn toko en die loopt goed, al zeg ik het zelf. En in Brussel verdedigde jij de belangen van ons dierbare vaderland. Daarover maak ik me wel zorgen. Stel dat de Dikke Limburger jou opvolgt. Hij schijnt nogal wat vijanden te hebben gemaakt toen hij daar de onderkoning van Europa uithing. Ze zullen je daar ook gaan missen, Markie!

Nou jongen, genoeg serieuzerigheid voor vandaag. Ik ga voor de avondborrel nog even de rugslag oefenen in de baai. Max vindt dat ik een ‘zwembandje’ rond de lendenen heb en meer moet bewegen. Ze heeft de sleutel van het speedmonster verstopt en nu mag ik alleen nog om de dag even scheuren. Nou ja, het water is lekker en ik draag mijn lot als een man!

Zoals ze hier zeggen: antio!

WA

Ps. Als het met die branden hier uit de klauw loopt, komen onze mariniers dit gezinnetje toch wel evacueren?’