Op 6 juni vinden er verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Na de uitslag daarvan zullen we weer getuige zijn van een merkwaardig fenomeen: bij verkiezingen heb je uitsluitend winnaars en geen verliezers. Hoewel het rekenkundig onmogelijk is dat bij een gelijkblijvende koek iedereen een groter stuk krijgt, schrikken politici er niet voor terug te doen alsof dat wel kan.

Het makkelijkst hebben het natuurlijk de echte winnaars. De partijen dus die meer zetels hebben gehaald dan ze hadden. Zij hoeven zich niet in allerlei bochten te wringen om hun achteruitgang te verklaren.

Maar de verliezers zullen zeker niet schromen dat wel te doen. Ze zullen wijzen op andere verkiezingen, of desnoods peilingen, waarin ze slechter scoorden. En anders hebben ze wel een handige campagneleider die de media uitlegt dat ‘dit niet onze verkiezingen’ waren of iets dergelijks.

Toch denk ik niet dat deze partijen de meeste uitvluchten zullen moeten verzinnen. Die taak is weggelegd voor wat ongetwijfeld de grote winnaar van de Europese verkiezingen zal worden. Ik bedoel natuurlijk de PVV. Zij zal 8, misschien zelfs 9 zetels halen, voorspellen de polls.

Vijf jaar geleden – de zittingstermijn van het EP is vijf en niet vier jaar – sloeg de partij van Geert Wilders nog een absoluut pleefiguur. Ze haalde nul zetels. Jazeker, nul. Weliswaar mocht zij dankzij het vertrek van de Britten toch een kandidaat leveren. Maar als rechtgeaarde wappie vertrok deze Marcel de Graaff al na een dikke twee jaar weer. Hij bleef wel in Europa actief, maar stapte over naar Forum voor Democratie. Daar zal hij nu spijt van hebben, al was de neergang van de Baudet-partij een paar jaar geleden nog moeilijk te voorspellen.

Voor Wilders zat er in 2019 niets anders op dan zijn teleurstelling toe te geven. Zijn partij had ‘meer het land in moeten gaan om uit te leggen waarom de Nexit een goed idee’ was, liet hij weten.

Inmiddels heeft Geblondeerde Geert zijn eis voor een bindend Nexit-referendum onder druk van zijn beoogde coalitiegenoten laten vallen. En kijk eens: een enorme winst ligt in het verschiet. De PVV zal met gemak de grootste Nederlandse partij in het EP worden. Hoe dat te verklaren? Is Europa dan toch belangrijk?

Ik vermoed dat de Grote Leider een andere uitleg achter de hand heeft om zijn vooruitgang te duiden. Dat hij aanzienlijk meer zetels haalde dan in 2019  is niet meer dan een steuntje in de rug van de stemgerechtigden, zal hij betogen. Zij willen dat er een kabinet komt waarvan Wilders dan wel geen premier zal zijn, maar waarin de PVV de toon aangeeft.

Het opgeven van zijn ‘kroonjuweel’ Nexit is voor hem dan ook geen enorme ommezwaai. ‘Wij gaan Europa van binnen uithollen,’ snoeft hij.

Benieuwd wat hij over vijf jaar voor smoesjes heeft. Misschien haalt hij de Nexit wel weer uit de kast.