Een paar dagen terug schreef ik op deze website dat de VVD ‘min of meer aan de beurt’ was om een informateur te leveren. Wat zat ik ernaast! PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag tijdens het grote formatiedebat iemand van een heel andere partij voor deze baan naar voren geschoven. Namelijk iemand van de PvdA.
En deze keer niet een mislukte ijdeltuit die inhoudelijk aan de zijlijn staat en er zelfs al overheen gekukeld is, zoals Telegraafcolumnist Ronald Plasterk. Nee, degene die hij noemde geldt als een full swing partijlid. Hij heeft wellicht nog een grote toekomst voor zich in de inmiddels bijna met GroenLinks gefuseerde PvdA.
Putters is jarenlang senator geweest voor deze partij. Hij heeft als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau de samenleving bestookt met rapporten waarin hij het opnam voor de ‘kwetsbaren’. In 2019 en 2020 werd hij door de Volkskrant uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander. En anderhalf jaar terug volgde zijn benoeming tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Toch een adviesorgaan waarbij de gedachten in de eerste plaats uitgaan naar de PvdA.
Deze Putters dus is door Wilders gekozen om de kabinetsformatie in goede banen te leiden. De baas van de PVV heeft kennelijk iets met PvdA’ers. Want na de vrijwel onmiddellijk afgetreden PVV-senator Gom van Strien wees hij er twee op rij aan. Wat zou Geblondeerde Geert bezielen?
Kennelijk hoopt hij dat Putters met alle fracties nog een keer zal praten over deelname aan een kabinet. Na de voorspelbare reacties blijft alleen een ultrarechtse regering over. Die bestaat in elk geval uit zijn eigen partij en de BBB. Of de VVD ook meedoet is nog niet helemaal zeker. Wel heeft partijleider Dilan Yeşilgöz aangekondigd dat ze het kabinet wil gedogen. Mocht NSC-leider Pieter Omtzigt op zijn eerder ‘njet’ terugkomen, dan zit er meer in, heeft ze laten weten.
Maar ik denk niet dat de Heilige Pieter opnieuw gaat draaien. Dat zou hem bij zijn achterban wel heel erg ongeloofwaardig maken. Zeker na zijn zigzagkoers van afgelopen weken. De inspanningen van Putters zullen daarom naar verwachting tevergeefs zijn. De actie van Wilders eveneens.
Voor beiden schuilt er bovendien een groot risico aan de benoeming van Putters. Wilders loopt de kans dat hij straks met lege handen staat. Hij kan dan wel een minderheidskabinet vormen, maar dat zal niet lang zitten. En zijn aanhang zal daarna vermoedelijk massaal weglopen. Ik zie overigens niet goed wat de PVV-leider dan wel moet doen. Al wil ik me hier niet opwerpen als onbezoldigd raadgever van Wilders.
Voor Putters is de operatie evenmin zonder gevaar. Want wie zal hem nog serieus nemen in de PvdA? Vorig jaar betitelde Hans Spekman (oud-Kamerlid, oud-partijvoorzitter) hem als mogelijke politiek leider van de partij. Ook anderen achten hem in staat die functie te vervullen. Maar zou dat ook gebeuren als Putters zich heeft ingespannen voor de vorming van een extreemrechts kabinet?
Ik weet dat het ongebruikelijk is een uitnodiging om informateur te worden naast je neer te leggen. Maar in dit geval zou ik dat als ik Putters was toch gedaan hebben. Laat die rechtse populisten hun eigen boontjes maar doppen.
15 februari 2024 op 09:22
Formatie kan niet lang genoeg duren
Misschien kent U het verhaal van de kastelein die achter de tapkast een groot bord hangt met de tekst “morgen gratis bier”. Verwachtingsvol komen zijn klanten de volgende dag terug, maar ze krijgen na veel glazen gerstenat toch de rekening gepresenteerd. Na hun protest wijst de kastelein achter zich: Daar staat duidelijk dat het pas morgen is.
Gratis bier bestaat niet, maar Nederlanders zijn maar wat graag bereid te denken dat het wel zo is. Ze laten zich een rad voor ogen draaien door politici die gouden bergen beloven. Als deskundigen zeggen dat het tijd is om de tering naar de nering te zetten en dat ons land afstevent op een tekort van miljarden euro’s, stemmen Nederlanders toch massaal op een politicus die zegt dat het eigen risico in de zorg “direct” afgeschaft kan worden, dat de AOW-leeftijd terug kan naar 65 jaar en meer mooie dingen voor de mensen belooft. Wie dat zal betalen blijft in het midden.
Het echte probleem van dit land is niet dat we slechte politici hebben, we hebben gewoon heel slechte kiezers. En dat zien we nu in de formatie.De partijen zijn het erover eens dat we de problemen kunnen aanpakken door een hek om Nederland te plaatsen, maar kennelijk is alleen vermindering van migratie onvoldoende basis om het met elkaar eens te worden. Er is massaal gekozen voor partijen die niet houden van al dan niet waterige compromissen en volhouden dat ze hun beloftes waar zullen maken.
Het hoeft dus niet te verbazen dat voormalig volksheld Pieter Omtzigt zich als onderhandelaar bij de formatie een hoedje schrok toen hij stukken onder ogen kreeg over de financiële risico’s die ons land loopt. Hij liep prompt weg van de onderhandelingstafel. Veel mensen zeggen dat er bijna drie maanden verspild zijn en dat de formatie van een nieuw kabinet helemaal opnieuw moet beginnen.
In de Tweede Kamer overheerst vooral frustratie. Zo kan het nog heel lang duren voordat er recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag en ons land een rechtse regering krijgt. Ik deel die frustratie niet. We hebben een demissionaire regering die op de winkel past en ik hoor tijdens de debatten in de Tweede Kamer niet zeggen dat die dat slecht doet. Voorlopig komt er geen nieuw beleid en dus ook geen kostbare maatregelen om de Nederlanders te ontzien. De formatie kan niet lang genoeg duren. Dat is goed voor de schatkist en dus voor de generatie na ons die niet gaat betalen voor het gratis bier dat ons beloofd is.