De Koning windt zich op over toestanden op de Leidse Universiteit en vraagt minister-president Mark Rutte daar tegen op te treden. Bovendien heeft hij plannen voor een conferentie van Gekroonde Hoofden. Dank zij onze onvolprezen bron ten paleize kunnen wij u weer op de hoogte brengen van wat onze vorst denkt, voelt en hem beweegt.

‘Beste Mark, koene ridder,

Weet jij wat er aan de hand is op onze Alma Mater? Daar schijnt een gek rond te lopen die heeft opgeroepen om een bom op Tel Aviv te gooien. En hij staat niet in de kantine, spoelt reageerbuisjes, dweilt de vloer of doet ander nuttig werk. Nee, hij doceert over de ‘ontstaansgeschiedenis van Israel’. Nou ja, ik sta nergens meer van te kijken. En wat doet de rector magnificus, professor dr. ir. Hester Bijl? Zij zwijgt. Om ‘privacy redenen’. Om die druiloor te beschermen. Ik zei tegen Max: wat zouden wij doen als een van onze lakeien daartoe zou oproepen? Die krijgt toch stante pede ontslag? Met verlies van pensioen. En verplicht oranje tom poucen eten tot hij uit elkaar klapt. En de stoffelijke resten als vogelverschrikker in de paleistuin.

Is die Bijl dezelfde die twee jaar geleden dat schilderij van die rokende mannen liet verwijderen? Leiden, de oudste universiteit van mijn koninkrijk. Onze nationale Tempel van Geleerdheid, van Lorentz, Kamerlingh Onnes, Einthoven en Huizinga. Je weet, ik ben ruimdenkend, daarom is Max naast mij koningin en niet prinses, maar om ongeschikte vrouwen alleen vanwege hun watermerk een topfunctie te geven, dat schreit ten hemel. Kan jij dat mens niet ontslaan, als meest prominente alumnus? (Na mij, natuurlijk.) We gaan hier toch geen Amerikaanse toestanden krijgen? Stelletje lafbekken, bah!

Je stond trouwens wel als een held in de vuurlinie toen de volksvertegenwoordiging mijn belastingvrijstelling wilde afpakken. Max zei: als Mark in Brussel zit, moeten we wel een plan B hebben, want van die anderen kunnen we niet op aan. Timmerfrans wil ons niet afschaffen, maar als zijn partijtje ooit aan de macht komt, dan houden we het niet droog. Ik zei, geen zorgen, schat, dan gaan we in ballingschap. Dat is ook chique. Jij kan je jurkjes blijven kopen. Daar zorg ik voor. Met een belastingvrije afvloeiingsregeling die Bernard junior doorsluist naar een belastingparadijs waar altijd de zon schijnt. Tenminste, voor ons soort mensen. Maar ik moest wel denken aan die schrijver die zei dat het circus nu geleid wordt vanuit de apenkooi. Jij weet vast wie ik bedoel. (H.L. Mencken (1880 – 1956) Amerikaanse journalist en satiricus, red.)

Ik vraag me onderhand wel af hoe lang we het nog redden, als instituut, bedoel ik. We zouden ‘niet meer van deze tijd’ zijn. Nee, dat haal je de koekoek. Dat is het wezen van de huidige monarchie. We zijn ‘nooit bij de tijd’ geweest’. Wie dat niet snapt, zal het nooit begrijpen. Ik overweeg daarom om een ronde tafel conferentie te beleggen van de Gekroonde Hoofden in Europa. Werktitel: de monarchie in de golfslag van de tijd. Dan kunnen we de gevaren in kaart brengen en afspraken maken over een gezamenlijke aanpak en lobby. We moeten in het offensief gaan en niet lijdzaam afwachten tot het grauw ons naar het schavot sleept. Opi Benno had goede banden met de Telegraaf, zijn lijfblad. Ik zal die hoofdredacteur eens laten bellen. Heeft ie meteen de primeur.

Deense Fred was meteen enthousiast. Hij vond dat ik als langstzittende de leiding op me moest nemen. Tradities moet je in ere houden, vond hij. Goeie jongen, Fred, Leuke vrouw ook. Hij gaat de anderen benaderen. We waren het er meteen over eens dat Engelse Karel het niet kan. Hij is de oudste, qua leeftijd, maar is niet goed bij zijn hoofd. Belgische Flip had hem onlangs gesproken en vertelde me dat hij veganist (!) is geworden en nu ook tegen de vossenjacht is. Die gozer is geen reclame voor onze beroepsgroep. Maar wat vind jij van het idee? Suggesties zijn welkom.

Moeten we het nog hebben over de formatie? De oppositie begint te mekkeren dat alles achter gesloten deuren blijft. Dat is juist goed, wat mij betreft blijven ze tot St.Juttemis in de achterkamer. Kunnen ze geen kwaad. Het is ook lekker rustig, want het land regeert zichzelf onder jouw waakzame blik. Kun je mijn koninkrijk er niet bij doen, als je in Brussel zit? Een paar uur per dag is ruim genoeg en daar draai jij je hand niet voor om.

Dat zou voor ons een hele geruststelling zijn. Want ik zou niet weten wie het anders moet doen. Nee, serieus, als je die droeve stoet clowns bekijkt, die peroxide pruik, de boerin, de goedheiligman uit Enschede en die Turkse mevrouw van jullie, dan zakt de moed je toch in de schoenen? Dan besef je opeens dat onze Gouden Eeuw (zal ook wel niet mogen van professor dr.ir. Hester Bijl) heel lang voorbij is.

Nog even een vraagje: welke onderscheiding wil je hebben als je vertrekt? Kies er maar een. Van mij had je de Militaire Willemsorde mogen hebben. Eerste klas, maar dat kan jammer genoeg niet. Ik heb een hele borst vol medailles bij dat operette-uniform maar jij hebt hem echt verdiend.

Nou, dat was ‘m weer voor vandaag, ouwe reus. La luta continua!

 

WA’

‘Ps. Net van Ian Kershaw Personality and Power gelezen. Over leiderschap. Kan je van me lenen. Ter voorbereiding op Brussel’.