Maria van der Hoeven van het CDA, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet Balkenende 2 vroeg in mei 2005 een Kamerdebat aan om te onderzoeken of intelligent design verplicht op de Nederlandse scholen kon worden onderwezen. Het idee alleen al om als leraar biologie de baarlijke nonsens van dit gedachtengoed verplicht in de hoofden van mijn leerlingen te moeten stampen bezorgde mij een opkomende woedeaanval, die ik met behulp van een geheime oosterse techniek maar net wist te onderdrukken.

Vanaf de eerste eenvoudige eencelligen, zo’n drie-en-een-half miljard jaar geleden, zijn alle organismen door mutaties, toeval en natuurlijke selectie ontstaan. De verschillen zijn groot, maar zij zijn met elkaar verbonden door een stamboom van DNA, wat duidt op evolutionaire ontwikkeling.

Onmogelijk, vinden gelovigen, een perfect orgaan als het oog bijvoorbeeld, kan alleen door God met intelligent design zijn gemaakt. Hoezo perfect?, denk ik dan. In ons oog zit een blinde vlek, waarmee wij niet kunnen zien en wat wij zien valt omgekeerd op het netvlies en moet in de hersenen worden rechtgezet. En waarom heeft God, als Hij toch aan het creëren was, er niet gelijk voor gezorgd dat wij zo scherp kunnen zien als een visarend en in het donker zo goed als een kat?

Ik ben te gast bij mijn neef Balthasar. Sinds mijn jeugd heb ik hem niet meer gezien. Bij het uitbuiken na de lunch, zeg ik: ‘Dat waanidee van Maria van der Hoeven om intelligent design op alle scholen te onderwijzen is gelukkig afgeschoten in de Tweede Kamer.’

Balthasar valt fel uit. ‘Schandalig! Het is God, die de aarde met alles wat erop leeft heeft geschapen. Met intelligent design, hoor. Niet met die onzinnige evolutieleer, die stelt dat wij afstammen van de apen.’

Dat wij afstammen van de apen? Hoe kom je daar nou bij?, wil ik zeggen.

Hij wacht mijn reactie niet af. Dendert door. ‘De meeste mensen geloven in God, nog een bewijs dat Hij bestaat.’ En ja hoor, dan komt hij met het oog als voorbeeld op de proppen. Zo complex! Zo perfect! Kan alleen zijn ontstaan met intelligent design. Vraagt daarna: ‘Maar eh…, hoe is volgens jou het leven op aarde ontstaan?’

Ik trap niet in zijn strikvraag, waarmee hij zijn onwetenschappelijke gelijk denkt te krijgen. Niemand weet dat. Terug van de plee, vraag ik: ‘Ben jij voor Feyenoord of Ajax?’ en laat hem met zijn in beton gegoten mening in zijn intelligent design-sop gaarkoken.