Dat de kandidatenlijst die Pieter Omtzigt gisteren presenteerde veel namen van ex-CDA’ers bevat, is geen verrassing. Omtzigt is tenslotte zelf een gewezen lid van deze christendemocratische partij. Niemand kan verbaasd zijn dat hij zich graag met geestverwanten omringt bij het Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Pieter heeft nog niet bekend gemaakt wie de kandidaat-premier van zijn club is, maar dat mag evenmin bevreemden. Hijzelf wil, zoals hij eerder beweerde, geen premier worden, en Nicolien van Vroonhoven (nummer 2 op de lijst) ambieert deze functie evenmin. Wie blijft er dan nog over? Dat doet er eigenlijk niet toe. Want de kans dat NSC de minister-president mag leveren, neemt met de dag af. In de peiling van Ipsos is de partij al niet meer de grootste. De andere polls zullen naar verwachting weldra volgen.

Dat zal zeker het geval zijn als Omtzigt zijn verkiezingsprogramma openbaar maakt. Daarin moet hij immers kiezen: links of rechts. Een keuze die door CDA’ers (al dan niet voormalig) liever niet wordt gemaakt. Kies je voor links, dan raak je de rechtse kiezers automatisch kwijt. En omgekeerd. Pieter heeft ze liever allebei. Of in elk geval van beiden zoveel mogelijk. Geheel in de traditie van ‘We buigen niet naar links, we buigen niet naar rechts’.

Het programma van NSC zal daarom nog even op zich laten wachten. Heel lang duurt het trouwens niet meer, want de verkiezingen zijn op 22 november. Dat is het al bijna.

De mogelijkheid dat VVD, NSC en de BoerBurgerBeweging (BBB) samen een Kamermeerderheid halen slinkt overigens danig. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze drie partijen hooguit 60 zetels weten te bemachtigen. Met de PVV erbij zouden dat er wellicht wel genoeg zijn, maar de vrijheidsapostelen van Wilders zijn wat Pieter Omtzigt betreft taboe. Dat wordt dus aanmodderen met splinters als CDA, JA21 en wat er verder ter tafel komt. En dan maar hopen dat je boven de 75 uitrijst.

Een heel andere situatie krijg je waarschijnlijk als PvdA-GroenLinks mag meedoen. VVD, NSC, BBB en de rooien zorgen volgens de polls samen wél voor voldoende zetels. Alleen passen ze programmatisch niet erg bij elkaar. Zeker niet als Omtzigt – zoals in de rede ligt – uiteindelijk in zijn verkiezingsprogramma vooral de conservatieve kant op gaat.

Misschien dat een langdurige kabinetsformatie vol waterige compromissen uitkomst kan brengen. De problemen verschuif je dan wel naar de volgende verkiezingen en formatie. En die zullen ooit, vermoedelijk snel, plaatsvinden.

NSC en BBB zullen tegen die tijd zijn verschrompeld. Maar ik mag aannemen dat straks weer een nieuwe partij opduikt die zich voordoet als het ei van Columbus. Fris en toch rechts. Modern, consequent en bereid om eindelijk eens de hand aan de ploeg te slaan. Zoiets?