Hoewel het inhoudelijk deel van de kabinetsformatie nog niet voorbij is, heeft PVV-leider Geert Wilders wel al een kandidaat in zijn hoofd voor het premierschap. Hij zou zelfs al met deze persoon gesproken hebben. Misschien heeft hij zijn favoriet ook al genoemd tegenover zijn toekomstige coalitiegenoten, want die moeten er natuurlijk wel mee akkoord gaan.

Maar tegenover de boze buitenwereld zwijgt Blonde Dolly als het graf. De formatie is immers nog niet toe aan de poppetjes. Het is zelfs niet uitgesloten dat Wilders het verhaal dat hij iemand heeft benaderd alleen gebruikt om druk te zetten op de onderhandelingen. In dat geval kan hij er natuurlijk ook aan de formatietafel niet mee te koop lopen. Niettemin valt niet uit te sluiten dat hij wél al iemand op het oog heeft.

In dat geval zou ik bepaalde media maar goed in de gaten houden, want Geert schrikt er niet voor terug de naam van zijn gegadigde te lekken. Niet aan de NOS uiteraard, want die wil hij afschaffen of in elk geval financieel uitkleden. Maar De Telegraaf acht ik niet kansloos in het spel om de primeurs. Zelfs Wilders moet zich af en toe dankbaar tonen aan iedereen die hem welgezind is.

Voor het zover is, mag iedereen naar hartenlust raden naar de nieuwe Torentjesbewoner. Het leukste, of in ieder geval het  spannendste deel van de formatiebesprekingen is aangebroken.

Zelf zet ik mijn kaarten nog steeds op Ronald Plasterk. Die is weliswaar van een heel verkeerde partij, maar dat kan ook zijn voordeel hebben. Een PVV-kabinet, geleid door een PvdA’er, wat wil je eigenlijk nog meer?

Dat GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft gedreigd iedere overloper te royeren is alleen maar gunstig. Stel dat Timmerfrans zo dom is om dit te doen, dan breekt een enorme publiciteit los, die waarschijnlijk weken zal aanhouden. Allemaal gratis reclame. Die weegt ongetwijfeld op tegen het op zichzelf betreurenswaardige gegeven dat Plasterk dan partijloos is geworden. Dus ik zou Wilders willen meegeven: benader Ronald, als je het nog niet hebt gedaan. De man zal van ijdelheid niet weten waar hij moet kijken. En vast van harte ‘ja’ zeggen.

Andere kandidaten die veel genoemd worden zijn Johan Remkes en Henk Kamp. Allebei zeer ervaren en dus gekwalificeerd, maar helaas wel lid van de VVD. Niet de ideale partij dus. Mogelijk is Fred Teeven beter. Die is weliswaar ook  VVD’er, maar qua houding en accent toch meer een PVV’er dan die andere twee. Ooit hoorde hij bovendien bij Leefbaar Nederland, de partij waarmee de opkomst van extreemrechts min of meer is begonnen.

Maar het is ook niet ondenkbaar dat Wilders liever een vrouw als premier heeft. Een populistische regering waarvan voor het eerst in de geschiedenis een vrouw de leiding krijgt, dat is bepaald niet verkeerd. De vraag is alleen: welke vrouw?

Fleur Agema is een mogelijkheid. Die hoort tenminste bij de PVV. Het is alleen jammer dat haar de kwalificatie ‘dommer dan dom’ zal blijven achtervolgen. Die heeft Wilders haar zelf een keer gegeven, op een moment dat hij de toekomstige successen absoluut niet kon raden.

Maar wie dan? Mona Keijzer is lid van de BBB. Weliswaar een ten ondergang gedoemde partij, maar niet ideaal. Of toch wel?

Een prachtige tijd voor de raadlustige ligt voor ons.