De Koning geniet nog na van Koningsdag en ziet op tegen de Dodenherdenking. Hij onthult tevens een stoutmoedig voorstel. Hij wil Femke Halsema afzetten en Frans Timmermans burgemeester van Amsterdam maken. Dit en nog veel meer kunt u dankzij onze onvolprezen bron ten paleize lezen in zijn mail aan de minister-president.

Beste Mark, ouwe döner-diplomaat,

Nou het was me het feestje wel, daar in Emmen. Het was als altijd hartverwarmend! Al mijn onderdanen die hun Vorst en hun Koninklijke Familie wilden huldigen. En dan roepen de Republikaner nog dat ik de laatste Willem zal zijn. Zaterdag stond er zo’n plukje sneue eikels langs de kant met hun plakaatjes. Nou, vergeet het maar, jongens. Had maar om je heen gekeken, dan hadden jullie gezien hoe het volk ons toejuichte. Het is dat ik een coulant mens ben, anders had ik jullie voor de rest van je leven op een rantsoen van oranje tompoucen en oranjebitter gezet.

(Dank voor het boek dat je me gestuurd hebt. ‘Decline and Fall of the Habsburg Empire’. Geintje zeker. Maar ik ga het lezen. In Griekenland, als we met het Speedmonster onder een stralende hemel onbekommerd spelevaren op de azuren golfjes. Ik kan niet wachten.)

Ondanks het rotweer waren het mooie dagen. Eerst de Koningsspelen, met onze jeugd. En dan kan je zien dat Max echt de Moeder des Vaderlands is. Dat moet je natuurlijk niet tegen haar zeggen, want dan denkt ze onmiddellijk aan Wilhelmina; ‘de wandelende theemuts’, zoals opi Benno haar noemde. Dankzij wat kleine ingrepen en een gezond dieet is ze nog gestroomlijnd als een prima ballerina. Jij en ik zakken uit, ouwe jongen, maar zij blijft zoals de schepper haar ontworpen heeft. Prachtvrouw. Wat die zure columnisten ook schrijven.

We hadden even een dispuutje hier in Huize Oranje-Nassau. De meiden willen de serie over hun moeder zien, maar Max en ik hebben er geen trek in. Ik  begreep dat die biografie van die Marcia Luyten het uitgangspunt is. Heb je het gelezen? Derderangs flutwerkje. Terwijl Max toch een volwaardige biografie verdient. ‘Hoe een meisje van de pampa de harten van de Nederlanders veroverde’. Zoiets. Maar geen soap met een actreuteltje in de hoofdrol. Maar Amalia was het niet met me eens en zei, dat ik het als propaganda voor Ons Huis moet zien. Misschien heeft ze een punt, want ze is niet van gisteren, onze toekomstige Vorstin. Na rijp beraad hebben we besloten dat de meiden kijken en aan ons verslag uitbrengen.

Zaterdag nog de Dodenherdenking. Daar zie ik tegenop. Ik hoop dat het mens het dit keer beter heeft geregeld dan bij de opening van het Holocaust-museum. Het mens moet trouwens zo snel mogelijk weg. Ik heb een idee: kunnen we Timmerfrats niet tot burgemeester maken? Hij is van dezelfde partij en hij heeft er de buik voor. En we doen hem ook nog een plezier, want hij heeft duidelijk geen zin om oppositieleider te spelen. Het is geen Koning of premier, maar als burgemeester van de hoofdstad kan hij ook de grand seigneur uithangen. Volgens mij was dat altijd zijn ambitie. Met een ambtsketen op die buik en in die 37 talen die hij zou spreken, hoge buitenlandse gasten ontvangen. Kun je dat nog effe insteken voor je naar Brussel afreist?

En nou komen we weer bij de formatie. Ik kan je niet vertellen hoe mies ik van dat geklooi word. De grijze mannen (informateurs, red.) moeten van gewapend beton zijn om met dat gezelschap aan tafel te kunnen zitten. Ik zei tegen Max: je kunt beter op een onbewoond eiland zitten, dan hoef je die koppen niet steeds te zien. Wat denk jij? Komen ze eruit? Iedereen zegt dat ze wel motten, maar ik heb er onderhand een hard hoofd in. Jij zegt dat er altijd een kabinet komt, en dat zal wel, maar de handen moeten echt uit de mouwen. Mijn land kreunt onder de problemen en intussen ligt de boel stil.  Wat heb ik misdaan dat ik zo word gestraft?

Hoe was het bij de Sultan in Istanboel? Deed hij erg moeilijk? Ik begreep van een Erdogan-kenner dat het een truc is. Net als bij het Zweedse lidmaatschap van de NAVO en dat hij uiteindelijk inbindt. Even laten zien, dat hij de baas is en jouw lot in zijn handen ligt. Ik neem aan dat je hem wel hebt weten in te pakken. Laat dat maar aan mijn Markie over, zeg ik altijd tegen Max. Jammer dat je niet hebt kunnen rondneuzen in dat paleis van hem. Het zou nog protseriger zijn dan bij Trump. Maar voor goede smaak moet je als heerser van koninklijke bloede zijn, zeg ik altijd. En op de jacht gaan en een mooie Vorstin aan je zijde.

Wat denk je, kunnen ze je in juli kronen? Ik heb nog overwogen Erdogan uit te nodigen voor een staatsbezoek. Staatshoofden onder mekaar. Daar is dat soort figuren altijd gevoelig voor. Maar dat hoeft nu niet meer. It’s in the knip, boy.

Dat was hem weer voor vandaag, ouwe dibbes. Ik ga me voorbereiden op vier en vijf mei. Ze laten een schrijver iets zeggen van wie ik nooit heb gehoord. Ach, was Reve er nog maar!

See you later, alligator!,

WA’

‘Ps. Ben bezig in The Lessons of Tragedy, Statecraft and World Order van Hal Brands en Charles Edel. Echt iets voor jou’.