PVV, VVD, NSC en BBB lijken elkaar een flink eind genaderd. Maandag werd Tweede Kamerlid Gidi Markuszower door een vertegenwoordiger van de pers gefotografeerd met een stuk onder de arm waarop ‘hoofdlijnenakkoord’ stond geschreven.

Dat dit op dezelfde dag gebeurde waarop het OM liet weten GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans niet te vervolgen is vast toeval. Timmermans had tijdens een partijcongres verklaard niets te zullen nalaten om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders de macht grijpt. Maar volgens het OM heeft Timmermans dit gezegd in een politieke context. Het was geen oproep tot geweld. Met andere woorden: juridische stappen van Wilders zijn tevergeefs. Als reactie zal hij wel iets over ‘D66-rechters’ gemompeld hebben waaraan zijn coalitie een einde zal maken. Maar soit.

Ook geheel toevallig was het uiteraard dat het ‘hoofdlijnenakkoord’ naar buiten kwam op de kop af 22 jaar nadat de Grote Volksheld Pim Fortuyn is vermoord. Wilders staat bekend als een groot fan van de Goddelijke Kale, maar voor herdenkingen of symboliek heeft hij vast geen tijd.

Of Markuszower ook echt per ongeluk zo opzichtig met het stuk liep te paraderen, weet ik overigens zo net niet. Een dikke drie jaar geleden werd de toenmalige informateur Kajsa Ollongren op de gevoelige plaat vastgelegd toen zij zich naar huis haastte met een nota waarop de woorden ‘Omtzigt, functie elders’ te lezen stonden. Pieter Omtzigt was op dat moment nog CDA-lid, al zat hij ziek thuis. Tegenwoordig behoort hij als leider van NSC tot de coalitiegenoten. Maar dat betrof vanzelfsprekend een heel andere kwestie.

Wat precies de status is van het al dan niet vrijwillig gelekte stuk zou ik niet weten. Er staat hoe dan ook met grote letters minimaal één keer PM in, hetgeen in politiek Den Haag ‘pro memorie’ betekent. Nog nader in te vullen dus. Ik vermoed dan ook niet dat de onderhandelingen al helemaal zijn afgerond. Eigenlijk is het zelfs onduidelijk of de nota het resultaat van de formatie bevat of alleen de onderhandelingsinzet van de PVV.

Naar ik aanneem zijn de besprekingen tussen de vier partijen vooralsnog niet klaar. Ook moeten ze de ‘poppetjes’ nog en er zullen ook wel wat witte vlekken ingevuld moeten worden.

Dat het komende ultrarechtse kabinet ‘het strengste asielbeleid ooit’ gaat voeren mag intussen geen verrassing heten, gezien de aard van de schragende partijen. Welke maatregelen het regeerakkoord daarvoor in het vooruitzicht stelt wel. Dat het kabinet flink aan lastenverlichting wil doen zal evenmin opzien baren, de verkiezingsprogramma’s – vooral van de PVV – kennende. Hoe het denkt die belastingverlaging te financieren blijft de vraag.

Verder bevat de tekst – voor zover nu bekend – veel algemeenheden. En de mededeling dat ‘niet alle problemen in één keer op te lossen zijn’. Over die laatste conclusie zal niet bijzonder lang zijn gediscussieerd. Zei de oude Drees al niet: ‘Niet alles kan en zeker niet alles tegelijk’?