Laurens Dassen heeft op een partijcongres uitgehaald naar VVD en NSC, die zich volgens hem in de kabinetsformatie ‘voor de PVV-kar laten spannen’. Dassen is leider van Volt. (Ik zeg het er maar even bij, want misschien kent u hem niet. Zijn partij is met niet meer dan 2 zeteltjes in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Sommigen vinden dat Dassen op grond van dit lage aantal bescheidenheid past en dat hij geen grote bek mag hebben tegen een groepering die bijna 19 keer zoveel zetels heeft. Ik vind dat niet. Iedereen Kamerlid mag alles zeggen. Iemand die geen Kamerlid is mag trouwens ook alles zeggen. Als hij/zij althans de wet niet overtreedt).

Dassen is van mening dat de liberalen en de Omtzigt-partij NSC moeten stoppen met de kabinetsformatie. Hij heeft hen opgeroepen pal te staan voor democratie en rechtsstaat. Het Volt-Kamerlid verwijt VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt dat ze geen kritiek hebben laten horen op de donkerbruine kreten die PVV-leider Geert Wilders tijdens een oerconservatieve bijeenkomst in Boedapest slaakte.

Op zichzelf ben ik het met hem eens. Wie zich overlevert aan Wilders is ook aansprakelijk voor de hervormingen die hij beoogt. Het zou  veel beter zijn als de twee gematigd rechtse partijen terugkeerden naar hun uitgangspunt en de formatie met de PVV afbraken.

Helaas: er zijn geen andere opties dan zo’n kabinet. Een regering onder GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, die Dassen ongetwijfeld als alternatief ziet, is in de praktijk uitgesloten. Je kunt niet een partij die 12 zetels groter is dan de nummer 2 buiten de regeringsverantwoordelijkheid houden. Bovendien is het uitstel van executie. Als je Wilders zou buitensluiten staan hem glorierijke verkiezingen te wachten, waarbij de stemgerechtigden wraak zullen nemen. De Nederlandse bevolking heeft zich nu eenmaal in haar hoofd gezet dat Geert een kans moet krijgen het bewind te bepalen. Het lijkt me niet democratisch als je die wens zou dwarsbomen.

Nog los daarvan willen de VVD en het NSC helemaal niet zonder Wilders regeren. Ze zijn ervan overtuigd dat dit land veel te veel asielzoekers opvangt. Daaraan willen ze met behulp van de PVV een einde maken. Je kunt ze voorhouden dat het met die migratie allemaal wel meevalt, maar ze geloven het vooralsnog niet.

Het is veel beter ze in de praktijk te laten ondervinden dat Wilders ongelijk heeft en niet deugt. Zo is het met Mark Rutte ook gegaan. Hij wilde eerst een ‘kabinet waarbij rechts Nederland zijn vingers kon aflikken’. Pas nadat de PVV-leider hem had laten stikken, ontwikkelde hij de Wilders-afkeer die hij sindsdien is blijven uitdragen.

Het is niet anders. We zullen het PVV-kabinet moeten uitzitten. In tegenstelling tot de heersende opinie denk ik niet dat het wel mee zal vallen. Ik voorzie een kaalslag op menig gebied. Gelukkig blijven de vier partijleiders (Caroline van der Plas van BBB is er ook bij betrokken) in de Kamer zitten. De kans dat de  regering snel haar ontslag zal in dienen is dus niet uitgesloten. Daarna kunnen de verkiezingen met iets van hoop tegemoet gezien worden.

Mogelijk profiteert het D66-achtige partijtje van Dassen daar ook van. Het zou bij een nieuwe stembusgang kunnen stijgen naar 3 zetels. Wie weet zelfs naar 4.