Blijkbaar heeft deze verkiezingscampagne op het laatste moment toch nog een gamechanger opgeleverd, althans volgens opiniepeiler Maurice de Hond. Dat was het lijsttrekkersdebat op SBS van afgelopen week. Het mag op veel kiezers nogal lawaaierig zijn overgekomen, PVV-kopstuk Geert Wilders werd wel tot winnaar uitgeroepen door de tv-kijker.

Volgens de poll van Maurice heeft dit hem bepaald geen windeieren gelegd. De PVV steeg in diens prognose naar de eerste plek. Ze kan – aldus De Hond – op 26 zetels rekenen. Evenveel als de VVD weliswaar, maar voor de liberalen zou een dergelijke uitslag een verlies van 8 zetels betekenen. Voor de PVV komt ze neer op een winst van 9 zetels.

Er zal in zo’n geval naar verwachting een sterke stemming ontstaan om Wilders dan maar premier te maken in plaats van VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz. Yeşilgöz – een nogal bleke Mark Rutte-kloon tenslotte – is meer van hetzelfde, terwijl Wilders een heel andere koers belooft.

Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling was van de VVD-leider toen zij de deur op een kier zette voor de PVV. De partij van Wilders was volgens haar welkom in een coalitie, maar deze extreemrechtse club zou vermoedelijk wel haar plaats moeten kennen. Als vierde (of derde) partner in een regering mocht ze aanschuiven, zolang ze maar zou doen wat premier Yeşilgöz verordonneerde. Van die situatie is uiteraard geen sprake als Wilders zelf premier zou worden.

Eerlijk gezegd kan ik me zelfs nauwelijks voorstellen dat Wilders er persoonlijk naar verlangt minister-president te worden. In die functie moet je voortdurend compromissen sluiten om alle springerige kikkers in de kruiwagen te houden. Je moet zelfs om de zoveel weken naar Brussel om zaken te doen met de andere leiders van de EU. Een instituut dat Geblondeerde Geert het liefst meteen zou afschaffen, maar dat zou natuurlijk op een ‘njet’ van de andere regeringspartijen stuiten.

Ik ben van mening dat de PVV een typische oppositiepartij is, die het moet hebben van brullen in de Tweede Kamer. Het is prettig als ze het goed doet bij verkiezingen, maar ook weer niet te goed. Bij voorkeur zoekt ze de Kamerbankjes weer op als ze er in de kabinetsformatie niet aan te pas is gekomen. Kan ze weer jarenlang luidkeels klagen dat ze onrechtvaardig is behandeld.

Ik sluit allerminst uit dat Wilders dat diep in zijn hart ook vindt. Dat zou zijn niet al te uitbundige reactie – voor zijn doen dan – op de peiling van De Hond kunnen verklaren.

Gelukkig voor iedereen die Wilders liever niet als verkiezingswinnaar wil begroeten, staat deze koffiedikkijker niet al te gunstig bekend. Iedereen kan zich nog herinneren hoe hij er naast zat in de Deventer moordzaak. Iedereen weet ook nog hoe hij het in tal van andere situaties evenmin bij het juiste eind had. Zo was hij bij de vorige verkiezingen veel te positief over de PVV. Zou weer kunnen gebeuren. Er is nog hoop.