‘Wopke maakt heel weinig kans om te mogen blijven’, schreef ik op 10 juli op deze website. Nog geen twee weken later maakt het kabinet (althans volgens diverse media, maar het zal best kloppen) bekend dat het Hoekstra opnieuw voordraagt als eurocommissaris.
Hoe kon ik er zo naast zitten? Wopke is toch een CDA’er, ex-partijleider zelfs? Hij is dus lid van een kleine oppositiepartij, die bij de laatste verkiezingen een enorme klap kreeg. Waarom houdt het kabinet dan aan hem vast?
Inderdaad, de keuze is verrassend. Maar wat is er eigenlijk niet verrassend sinds PVV-leider Geert Wilders in politiek Den Haag de scepter zwaait? Want laat ons reëel wezen: Wilders, en niet premier Dick Schoof, maakt daar de dienst uit. Wilders beslist over wie wat doet. Ook over de vraag wie er naar de EU gaat, of mag blijven.
Zoals bekend is Blonde Geert niet bepaald Europees gezind. Het liefste hield hij een referendum met als uitkomst een Nexit. Helaas voor hem willen VVD en NSC dat niet, zodat hij in dat geval geen coalitie zou hebben om de baas over te spelen. Bovendien is het zeer de vraag of een volksraadpleging op dit moment zou eindigen in een anti-EU-meerderheid.
Maar zoals betoogd bepaalt Wilders in het huidige kabinet wat er gebeurt. Ik vermoed dat er geen enkel besluit valt zonder zijn instemming. En hij voelde natuurlijk aankomen dat de VVD als enige partij die ooit eerder geregeerd heeft, heel goed kandidaten zou kunnen leveren voor het eurocommissariaat. De andere regeringspartijen zijn daartoe niet in staat. De PVV, met haar zeer beperkte ledenbestand, al helemaal niet.
En Wilders gunt de VVD geen plekje in Brussel. De liberalen kunnen nota bene al bogen op Mark Rutte, de ex-premier die binnenkort NAVO-baas wordt. Wat internationale succesjes betreft moet het daarbij blijven.
Bovendien wil de PVV-leider volgens mij uitstralen dat een post in de Europese Commissie niet heel belangrijk is. Dat kan heel goed een CDA’er doen, lid van een kleine oppositiepartij. De vorige eurocommissaris, PvdA’er Frans Timmermans, was ook lid van een niet al te grote fractie die oppositie voerde tegen het destijds regerende Rutte III. Weliswaar had Nederland toen uitzicht op een heel wat belangrijker portefeuille dan die van Hoekstra, maar de kern van het verhaal blijft staan.
Hoekstra mag dan ook de komende vijf jaar in Brussel blijven. Hij krijgt volgens het kabinet zelfs uitzicht op ‘een zware economische post’. Nog maar even afwachten wat dat zal worden, maar helemaal kansloos is het streven niet. Bij commissievoorzitter Ursula von der Leyen schijnt Wopke wel goed te liggen, want zij is dol op collega’s die weinig overlast veroorzaken.
Misschien moet CDA-leider Henri Bontenbal Grote Geert wel dankbaar zijn dat Hoekstra op zijn plek mag blijven. Heel klein zijn en toch een woordje meespreken in de grote-mensen-wereld, daar mag toch wel iets tegenover staan? Een wat minder grote bek tijdens de debatten bijvoorbeeld.
Geef een reactie