VVD-lijsttrekker – en vermoedelijk de volgende premier –  Dilan Yeşilgöz heeft niet zoveel zin om met linkse partijen, zoals PvdA-GroenLinks, te regeren. Ze staat er aarzelend tegenover, meldt ze aan het dagblad Trouw. Alleen als er ‘echte stappen’ worden gezet op het gebied van migratie is Yeşilgöz bereid over haar terughoudendheid heen te stappen. ‘Met links is het risico op halfbakken oplossingen groter dan met rechts.’

Heel wat minder scepsis legde de dochter van een Turks vluchtelingengezin aan de dag toen ze eerder een coalitie met de PVV van Geert Wilders ‘niet op voorhand uitsloot’. Ze gaf weliswaar blijk van een kleine reserve – ‘eerst zien waar de heer Wilders mee komt’ – maar toen het PVV-verkiezingsprogramma verscheen veranderde ze niet van standpunt. Terwijl dat programma toch – ondanks enkele optische verzachtingen – dezelfde gespierde taal bevat die we van eerdere uitlatingen van Wilders kennen. De toon is een ietsjepietsje milder, de inhoud nauwelijks.

Yeşilgöz neemt met haar stellingname afstand van Rutte. Die was de afgelopen dertien jaar premier van Nederland en voerde de VVD aan sinds 2006. Maar de nieuwe partijleider vindt dat er onder zijn bewind te veel ‘waterige compromissen’ zijn gesloten. Ze is van mening dat haar partij in die periode te vaak heeft ingeleverd. Vooral aan D66 en ChristenUnie, mag je aannemen. Die twee half-linkse partijen zijn immers op asielgebied nogal progressief. Dat was naar de mening van Yeşilgöz dan ook de voornaamste oorzaak van de val van het kabinet.

Het nieuwe kabinet zal – althans volgens Yeşilgöz – een andere koers gaan varen. Geen doekjes voor het bloeden meer. Er moeten ‘echte doelen’ worden bereikt.

Ongetwijfeld zal dat makkelijker lukken met Wilders, ook iemand van de ‘echte doelen’. De PVV-leider wil dolgraag regeren en is bereid hiervoor enkele kleine tegemoetkomingen te doen. Tot grote tegemoetkomingen is hij niet genegen. Hij aarzelt dan ook niet over samenwerking met PvdA-GroenLinks. Hij wijst die vierkant af. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde.

Yeşilgöz niet. Ze houdt alle deuren open. De ene wagenwijd, de andere op een kiertje. Ze wil ‘geen kiezers uitsluiten’. Dus ook geen partijen. Je zou ook kunnen zeggen dat ze op alle paarden tegelijk wedt. Weliswaar heeft ze liever een rechts kabinet dan een links, maar vooralsnog blijft ze schermen met die laatste optie, zeker in theorie. Je kunt met haar alle kanten op.

Je zou bijna zeggen dat de VVD onder haar bewind het nieuwe CDA is. Die partij wilde doorgaans ook liever met rechts regeren dan met links, maar liet die laatste mogelijkheid altijd zo lang mogelijk boven de markt zweven.

Overigens is de kans dat er daadwerkelijk een kabinet van VVD en PVV komt bijzonder klein, ook als Lientjes BBB meedoet. Om aan een Kamermeerderheid te komen is naar verwachting de steun van NSC van Pieter Omtzigt onmisbaar. Die partij gaat voorlopig in de meeste polls aan kop. En Pieter wil geen samenwerking met de PVV, want die vindt hij te weinig rechtsstatelijk.

Maar dat weet Yeşilgöz vanzelfsprekend. Haar opmerkingen zijn alleen voor de bühne van het VVD-electoraat bedoeld.