Wie zal straks zijn intrek nemen in het Torentje? De kans dat Pieter Omtzigt dat wordt lijkt mij klein. Zoals VVD-leider Dilan Yeşilgöz al betoogde: als je zo lang aarzelt wil je het eigenlijk helemaal niet. In elk geval is Pieter niet geschikt voor deze baan. Hij heeft een hekel aan halfslachtigheid en water bij de wijn doen. En waar houdt een premier zich anders mee bezig dan met compromissen zoeken?

Omtzigt dus vermoedelijk niet. Dan blijven in theorie nog twee kandidaten over. Dat zijn PvdA-GroenLinks-leider Frans Timmermans en Yeşilgöz zelf. De rest ligt volgens de peilingen te ver achter.

Maar ook voor Timmermans (door zijn vele vijanden als Bolle Frenske aangeduid) valt te vrezen dat hij niet in aanmerking komt. Het sentiment in Nederland is rechts en niet links. Zonder opgewonden kreten over migranten, belastingverlaging en sussen dat het allemaal meevalt met het klimaat kom je er niet.

Logische consequentie is dat het Yeşilgöz wel zal worden. Misschien eindigt de VVD niet als eerste partij, maar waar staat geschreven dat de functie naar de verkiezingswinnaar moet gaan? In elk geval niet in de grondwet. In het (toegegeven, tamelijk verre) verleden kwam het vaker voor dat de lijsttrekker van de nummer 5 of iets dergelijks de leiding van het kabinet toebedeeld kreeg. Denk bijvoorbeeld aan de tijd dat Barend Biesheuvel (minister-president van 1971 tot 1973) of Jelle Zijlstra (1967) het ambt mochten bekleden. Beiden waren lid van de electoraal niet al te succesvolle ARP. Ook PvdA-godfather Willem Drees wist niet altijd de stembusstrijd te winnen. Toch werd hij door zijn katholieke vrinden in een leidinggevende positie gemanoeuvreerd.

Kortom: het is historisch gezien helemaal niet vreemd dat Omtzigts NSC op 22 november als winnaar uit de bus komt en vervolgens het premierschap aan Yeşilgöz gunt. Weliswaar lijkt deze Turkse ex-vluchtelinge een lichtgewicht die alleen is komen bovendrijven doordat ze de plek van Mark Rutte overneemt. Maar dat hoeft toch niet zo’n bezwaar te zijn? Des te makkelijker wordt het voor Omtzigt om de politieke touwtjes in handen te nemen. Yeşilgöz de laffe geitenpaadjes en Omtzigt, die natuurlijk in de Tweede Kamer blijft, de echte oplossingen. Dat zal wel de bedoeling zijn.

En bovendien krijgt Nederland dan voor het eerst in zijn geschiedenis een vrouwelijke premier. Hoera! Zelfs nog een vluchtelinge uit een moslimland. Tweemaal hoera! Of driemaal!

Helemaal zeker dat het zo zal gaan is het niet, wel waarschijnlijk. De enige onzekere factor is dat NSC, VVD en de in dit verband onvermijdelijke BBB naar verwachting geen Kamermeerderheid zullen halen. Althans niet als de PVV niet meedoet. Daaraan is wellicht iets te verhelpen door ook het CDA, JA21 en zelfs de zeer behoudende getuigenispartij SGP in de coalitie welkom te heten. Sint Pieter heeft al gezegd dat dat ‘een reële optie’ is.

Maar wie weet is al dat ingewikkelde gedoe helemaal niet nodig. Yeşilgöz zou Omtzigt kunnen overhalen toch met de PVV in zee te gaan. Weliswaar heeft hij zich in 2010 als gewezen CDA-lid fel verzet tegen de gedoogconstructie met deze partij, maar wie weet dat nog? Bovendien gaat hij zelf in de Kamer zitten. Dus als er gedonder van komt krijgt Yeşilgöz de schuld en wast hij zijn handen in onschuld.