Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize kunnen we u bij deze weer een blik gunnen in de rijke gedachten- en gevoelswereld van onze vorst. De koning is niet te spreken over de stand van het land en maakt zich zorgen over de formatie. Ook de laatste ontwikkelingen rond zijn persoonlijke levenssfeer werpen een schaduw over zijn doorgaans zonnige gemoedstoestand.

‘Beste Mark, ouwe Nato-joekel,

Alvast van harte. Ik weet dat we huid van de beer etc als het nog niet officieel is, maar er lijkt mij weinig meer tussen te kunnen komen. Als jij daar in Brussel zit, vind ik wel dat onze fiere driekleur aan de hoogste mast moet wapperen. Om de wereld te laten te zien dat een klein land groot kan zijn. Maar alle scherts terzijde, je schaart je in een rij grote vaderlanders die de Atlantische Gemeenschap voor Vrede en Veiligheid hebben mogen aanvoeren. Stikker, Luns en die man van het CDA op wiens naam ik nu niet kan komen. O ja, De Hoop Scheffer. Jaap, geloof ik.

Wat doen we als je geroepen wordt, terwijl de formatie nog in volle gang is? Kun je dan alsnog weg uit je Torentje? Ik begreep dat het staatsrechtelijk geen punt hoeft te zijn. Maar ik zal Tjeenkie (Herman Tjeenk Willink, adviseur van de koning, red.) dezer dagen ontbieden voor topoverleg. Dat wordt een melancholiek moment, wanneer ik jouw ontslagbrief moet tekenen. Ruim 10 jaar, Markie,  over toppen en door dalen. We waren een goed team, makker, wereldkampioenen verbinding.

Maar als jij voortijdig vertrekt en die formatie gaat maar door, dan wordt het Kaag-mens minister-president. Daar zie ik echt tegenop. Met haar rozenkransjes en gebrek aan humor. Ik laat ze hier zeggen dat ik op jacht ben, als ze belt. ‘Helaas, de Koning is op het Loo om de wildstand op peil te houden’. Daarom: laat ons samen bidden, gemeente, dat de formatie niet langer dan een jaar duurt.

Denk jij dat die Omtzigt het gaat doen? Een ander in jouw Torentje wordt sowieso wennen. Dat is alsof het gekraakt wordt. Maar die Omtzigt is volgens mij niet uit het juiste hout gesneden. Te veel ja/nee/ geen mening/ doorhalen wat niet gewenst wordt. Dat gaat ‘m niet worden. Dan nog liever Timmerfrans. Om hem kun je tenminste nog lachen als hij zijn entree maakt, de Zonnekoning van Maastricht. Maar ja, hij zal het wel niet halen. Het Volk, dat altijd gelijk heeft, schijnt ‘m niet te motten. Had me wel geinig geleken, hem te laten wachten terwijl ik de Voetbal International doorneem. ‘De Koning is druk met dringende staatszaken’.

Kunnen we ons een langdurige formatie wel veroorloven, gezien de toestand in de wereld? Niemand heeft natuurlijk een boodschap aan wat die GroenLinkse en D66-frautjes op BuZa vinden. Maar de toestand in het land baart me zorgen. Laatst hoorde ik iemand hier in de gangen die Palestijnen-leus neuriën. Ik wou het mens meteen ontslaan, maar Max heeft me tegen gehouden. Ik zei: jij hebt makkelijk praten. Voor je het weet projecteren ze die tekst nog op ons paleis aan het Noordeinde. Ik overwoog even een keppeltje op te zetten, bij wijze van solidariteit met de Joodse onderdanen, maar dat vond Max geen goed idee. (Heb jij enig idee hoe kale Joden dat doen, plakken ze dat ding op de schedel?) Ik neem nu een abonnement op het Nieuw Israelisch Weekblad. En dat mag, nee, moet met mijn naam VET op de wikkel!

Nou effe iets persoonlijks. Ik begreep dat opi Benno nu uit onze geschiedenis wordt geschrapt. Hij zal er niet wakker van hebben gelegen, denk ik, maar voor de goede orde: heeft hij deelgenomen aan pogroms, Joden verraden, zich verrijkt? Hij was lid van die Hitler-partij toen praktisch iedereen in zijn kringen daar lid van was. Niet goed te praten misschien, maar dat makkelijke, ahistorische moralisme in dit land, het nationale uithangbord, komt me mijlenver de keel uit. Dan vraag ik me af: wil ik nog wel Koning zijn? Bij mijn volgende publieke optreden steek ik een anjer, nee twee, in het knoopsgat. Of Max het daar nu mee eens is of niet.

Nu willen ze ook nog dat ik belasting ga betalen! Zijn ze van de pot gerukt?  ‘Want de Engelse koning doet het toch ook?’ Nou en, moeten wij hun slechte gewoonten overnemen? Ik zal Karel eens bellen, hoe hij zijn poen weg sluist. Hij is niet helemaal fris in het heuf, met zijn gesprekken met bomen, maar hij zal wel zo link zijn dat hij niet de volle mep betaalt. Weet jij hoe dat zit, met die Kaaimaneilanden? Nou ja, Bernard jr. zal wel ‘vrindjes’ hebben die weten hoe dat moet. Als het niet anders kan, ben ik bereid tot een symbolisch bedrag, zodat de bijstandmoeders denken, onze Koning draagt zijn steentje bij, maar dan hebben we het hooguit over het laagste tarief.

Afijn, dat is van later zorg. Wat denk jij van de ontwikkelingen in de Arena? Hebben Louis en Schippie het lek boven? Twee overwinningen op rij! Akkoord, tegen Volendam en Heerenveen, waar we normaal gesproken van winnen, zelfs als we Sjakie Swart zouden opstellen, maar het is een begin. In elk geval een lichtpuntje in deze ‘donkre dagen’. Volgend seizoen gewoon Europees voetbal.

Nou, Mark, dat was hem voor vandaag.

Ik ga je missen, gozer!

WA’

Ps. ‘Heb je de Truman-biografie van David McCullough al gelezen? Verplichte kost voor de toekomstige Nato-baas!’