Het vertrek van premier Mark Rutte was natuurlijk het nieuws van de week. Kort ervoor sprak de VVD-leider nog andere taal, maar nu verlaat hij de politiek. Misschien zien we hem nog terug in een of andere internationale functie. Het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan.

Maar niet alleen Rutte kondigde zijn afscheid aan, ook Wopke Hoekstra stopt als partijleider. Hij voelt zich meer bestuurder dan politicus, liet hij weten. Dat zei hij eerder ook en toen was dat geen bezwaar om het CDA verder de afgrond in te leiden.

Wie volgt hem op? Hugo de Jonge en Pieter Heerma zijn ook al niet beschikbaar, maar ik neem aan dat er nog wel iemand te vinden is om de ondankbare taak op zich te nemen. Waarschijnlijk geen heel bekende Nederlander, want die categorie heeft het CDA al lang verlaten.

De naam van  Mona Keijzer zingt rond. Zij was staatssecretaris en is nu voor zover bekend fulltime wappie. Tijd heeft ze dus in elk geval wel.

Nog meer nieuwe gezichten zullen zich aandienen. Want PvdA en GroenLinks willen nu toch echt één fractie vormen en ze hebben nog geen lijsttrekker. Attje Kuiken en Jesse Klaver komen niet echt in aanmerking. Maar misschien is eurocommissaris Frans Timmermans over te halen. Zo niet, dan wordt het een bange zoektocht aan het linkse front, vrees ik. Frans is trouwens geen vrouw, een minpuntje zou ik zeggen.

Maar ook daarmee zijn we er niet, want het zou me allerminst verbazen als Sigrid Kaag ervan afziet nogmaals de lijst van D66 te trekken. Haar dochters hebben liever dat ze de politiek onmiddellijk vaarwel zegt en naar het buitenland vertrekt. Voor je het weet staat er weer een gek met een fakkel voor je deur.

Laten we trouwens eerlijk zijn: het functioneren van Sigrid was geen onverdeeld succes. Na de ‘Omtzigt, functie elders’-rel beweerde ze aanvankelijk ‘een ander mens’ te zijn, maar toen bleek dat ‘onze wegen’ zich helemaal niet scheidden. Kaag werd vicepremier van Rutte IV en aanvaardde daarin de post Financiën, een beleidsterrein waar ze nooit enige affiniteit mee had vertoond. Bovendien bleek ze niet helemaal brandschoon toen haar partij in een #me too-affaire verstrikt raakte.

Maar wie zou Sigrid moeten opvolgen? Het vaakste genoemd worden Rob Jetten en Jan Paternotte, maar mij lijkt het verstandig als D66 die twee spring-in-het-velds nog even in hun sop laat gaarkoken. Als D66-lijsttrekker is Kajsa Ollongren veel beter geschikt. Niet alleen heeft ze het op Defensie helemaal niet verkeerd gedaan, maar ze straalt ook een rust uit die haar partij op dit moment goed kan gebruiken. Ze is bovendien van het in de mode zijnde geslacht, dus wat wil je nog meer?