Als vrijwel iedereen die genoemd werd is afgevallen, zal de kandidaat die overblijft wel als winnaar uit de bus komen. Dilan Yeşilgöz wordt dus de nieuwe VVD-leider. Misschien ook wel de nieuwe premier. Of ze ook de nieuwe Mark Rutte zal blijken is afwachten, maar ik verwacht het niet. Tot dusver heeft ze in elk geval nog niets laten zien van diens glibberige kwaliteiten.

Maar Yeşilgöz heeft wel eigenschappen die Rutte mist. Ze is om te beginnen een vrouw. In een tijd dat iedereen dat belangrijk acht geen klein voordeel. En bovendien: ze heeft een migratieachtergrond. Als Turkse kwam ze op 8-jarige leeftijd naar Nederland.

Mocht de VVD de verkiezingen winnen (afwachten!), dan zal Dilan niet alleen als eerste vrouw het Torentje betreden, zij zal ook de eerste zijn van buitenlandse afkomst. Reacties van Geert Wilders zijn me nog niet bekend, maar ik mag aannemen dat hij niet blij is met haar.

Nóg een voordeel (of misschien wel een nadeel): Yeşilgöz was actief in de SP, GroenLinks en de PvdA. Ze weet dus uit ervaring hoe het toegaat in de linkse kerk. Bij eventuele onderhandelingen wellicht een pre. Maar grappen over de ‘linkse wolk’ kan ze niet makkelijk maken. Rutte kon dat wel, want zijn verleden was wat linkse invloeden betreft brandschoon.

Dat Yeşilgöz niet de beste, maar de minst slechte kandidaat was, mag blijken uit de lange aanloop naar de opvolging van Rutte. Eerdere gegadigden waren Edith Schippers, Halbe Zijlstra, Klaas Dijkhoff, Sophie Hermans en Dennis Wiersma, om het bij dit rijtje te laten. Ze vielen allemaal af of trokken zich terug (wat doorgaans op hetzelfde neerkwam). Alleen Dilan hield stand. Ze deed wellicht niet iets heel bijzonders, maar in ieder geval ook niet echt iets verkeerds. Als minister van Justitie en Veiligheid (een typisch VVD-departement) wekte ze een tamelijk daadkrachtige indruk. Al zal het dus niet meevallen belangrijke daden van haar op te sommen.

Of de gemiddelde VVD-stemmer erg enthousiast zal zijn over deze law and order-bewindsvrouw blijft dan ook de vraag. De punten die een links publiek aanspreken, zoals haar geslacht en haar Turkse achtergrond, gelden in liberale kring naar je mag aannemen niet als een bijzondere meerwaarde. Haar linksige verleden zal dat zeker niet doen. Het zal eerder wantrouwen wekken bij deze en gene.

Vermoedelijk blijkt Yeşilgöz niet meer te zijn dan een tussenpaus en blijft de ware opvolger van Rutte nog even in de coulissen. Maar placht niet Frits Bolkestein (ook een VVD-leider tenslotte) te zeggen dat elke paus een tussenpaus is?