PvdA’er Ahmed Aboutaleb heeft zijn vertrek als burgemeester van Rotterdam nog niet aangekondigd of PVV-leider Geert Wilders claimt al zijn opvolging. ‘Wat zou het mooi zijn de eerste PVV-burgemeester in Rotterdam!’ schrijft Blonde Geert kommaloos op X, tot voor kort bekend als Twitter.

Welke kandidaat hij voor deze functie in gedachten heeft, vertelt hij er niet bij. Misschien maar goed ook, want zo’n kandidaat is er niet.

De PVV mag dan weliswaar op 22 november de (veruit) grootste partij van Nederland zijn geworden, daarmee beschikt ze nog niet over mensen die iets kunnen. Wilders zal al enorme moeite hebben voldoende gegadigden te vinden die het kabinet straks kunnen bevolken. Als althans de formatiepoging slaagt.

Hij wist eind vorig jaar niet eens een informateur aan te wijzen die langer dan een paar dagen zat. Zijn geestverwante senator Gom van Strien viel al heel snel als fraudeur door de mand. Waarna Wilders gedwongen was om te zien naar een (weliswaar zeer dissidente) PvdA’er: de voormalige minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Zijn zowat enige niet helemaal waardeloze kracht Martin Bosma heeft de PVV-leider moeten afstaan aan de Tweede Kamer. Bosma is sinds kort voorzitter van dit orgaan, een lang gedroomde functie. Voor andere posten is hij dus niet meer beschikbaar.

Volgens biograaf Geerten Waling zal Wilders dit vermoedelijk niet betreuren. In zijn onlangs verschenen boek De wreker beweert Waling namelijk dat Wilders en Bosma sinds 2018 niet meer on speaking terms zijn. Ook daarvoor zouden de contacten tussen beiden al lange tijd minimaal zijn geweest.

Mocht dit kloppen dan is Bosma voor geen enkele andere functie te gebruiken, zelfs niet als adviseur. Dat maakt de spoeling wel erg dun. Wilders zou zich eventueel als premier kunnen nomineren van het kabinet in aantocht, maar wie moet dan de fractie gaan leiden?

Het lijkt me verstandig – zal hij zelf ook al wel bedacht hebben – dat Wilders afziet van het premierschap en dit aan pak hem beet Plasterk gunt. Zelf kan hij dan de fractie blijven voorzitten, een bezigheid waaraan erg veel behoefte zal bestaan bij zo’n onervaren club. Een dergelijke handelwijze wordt hem dan ook aan alle kanten geadviseerd.

Voor het burgemeesterschap van Rotterdam houdt de PVV op deze manier niemand over. Misschien wat kleiner beginnen? Wat dacht Wilders van gemeenten als Oldebroek of Elburg?

Overigens is het niet echt verwonderlijk dat de partij niet voldoende geschikte kandidaten heeft. Je kunt niet eens lid worden van de PVV. De enige die die eer wel te beurt viel is Wilders zelf. Aan de rest bestond uit vrees voor ‘LPF-toestanden’ geen behoefte.

Democratie is iets heel moois, zolang het niet te dichtbij komt. Je kunt volop klagen over ‘ongekozen bureaucraten’ bij de EU, zolang je zelf maar je eigen bestuurders mag aanwijzen. Of desgewenst niet aanwijzen.