Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize hebben we weer inzage in de laatste mail van de koning aan demissionair minister-president Mark Rutte. Op de hem eigen luchtige maar daarom niet minder weloverwogen wijze laat de vorst zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in de vaderlandse politiek maar ook in de wijdere wereld. Zoals altijd geeft de mail een boeiend inkijkje in het rijke gedachten- en gevoelsleven van onze koning.

‘Beste Mark, eenzame frontstrijder,

De leegloop van jouw, mijn, kabinet gaat nu wel erg snel. Nu trekt Kuipers ook aan de kuierlatten. Ook toe aan een ‘nieuwe uitdaging’, of moeten we tegenwoordig zeggen: ‘functie elders’? Max zei tegen me: het zijn bijna allemaal lui van D66; zou Mark ze wegpesten? Ik heb haar uitgelegd dat ze allemaal kosmopolieten zijn, wereldburgers. Dit ontzettend gave land is domweg te klein en benauwd voor ze. Ze moeten hun vleugels uitslaan. Daarom gaat Kaag Gaza opbouwen, als de Israeli’s klaar zijn met het slopen. Het wordt daar onder haar leiding vast heel mooi, een paradijsje, denk je ook niet? Wat niemand in 2000 jaar ooit voor elkaar heeft gekregen, gaat zij doen. Vrede brengen. Samen met die Arabische leiders die allemaal het beste voor hebben met hun volk.

Ik heb nooit goed begrepen wat mijn volk tegen haar had. Ik mocht haar wel, nou ja een beetje. Ja, ze is bekakt, veel bekakter dan ik, en dat mag eigenlijk niet, en geen humor, maar ze had wel iets aandoenlijks. Minister-president worden van dit land. Met dat partijtje van haar, die amateurs. Dat is zo wereldvreemd dat het iets vertederends had. Max denkt dat ze stiekem koningin had willen worden. Maar dat was echt te hoog in de geblondeerde bol. Op die troon zat zij al, de heerseres van de Pampa. En je kent haar, daar krijgt ook de ME haar nooit vanaf.

De formatie is ook weer begonnen. Op dat landgoed bij Hilversum omdat volgens padvindertje Plasterk daar bij eerdere formaties ‘vooruitgang’ werd geboekt. Alsof de kans van slagen daar uit de kraan komt. Wat jij voorspelde komt inderdaad uit. De peroxide pruik gaat alles weggeven. Als het moet ook zijn eigen vrouw. (Dat wil ik soms ook wel eens). Zolang je maar niet aan zijn poesjes komt. Maar schiet het nu een beetje op? Jij hebt er kijk op, maar ik begreep uit de pers dat er meer struikelblokken zijn dan de rechtsstaat. Dat haal je de koekoek, zou ik zeggen.

Kun jij het niet een beetje aansturen, zodat we een zakenkabinet krijgen onder leiding van Remkes de Wijze? Dan kan ik jou met een gerust hart naar de NAVO laten gaan. Het zou nog mooier zijn als ze voor de zomer klaar zijn, want dan hoef ik niet terug te komen van vakantie om op het bordes te staan met de nieuwe hoopvollen die het allemaal beter gaan doen.

Ik heb de afgelopen week de verzamelde werken van Padvindertje doorgelezen. Het is me het baasje wel. Ik vond de columns in de Telegraaf wel vermakelijk. Dat dat kereltje ooit voor de PvdA in jouw, mijn regering, heeft gezeten. Aan de ene kant begrijp ik hem wel. De PvdA bestaat niet meer en bij die transgenderpartij zou ik me ook niet thuisvoelen. Trouwens, klopt dat verhaal dat hij en Timmerfrans elkaars bloed wel kunnen drinken? Dat hij daardoor zo recalcitrant is? Hoe heette het destijds ook al weer bij links: het persoonlijke is politiek? Je moet altijd oppassen voor de partijvrinden, heb jij mij geleerd. Die hebben de dolk losjes in de mouw.

Max zegt dat de ambitie hem uit de oren spuit. Zij ziet dat meteen, als ervaringsdeskundige. Premier Plasterk, dat is nog eens een fijne Stinkefinger naar partijvrindTimmerfrans. Denk je dat zo’n rechts kabinet veel schade aan kan richten? Ja, het is slecht voor het imago in het buitenland. Maar verder? Ze zullen er net als die laatste twee kabinetten van jou, sorry dat ik het zeg, niet veel van bakken. Kan niet in dit land. En om dat imago op te poetsen maak ik wel een extra dienstreisje. Tegen een kleine extra vergoeding en dan moeten ze wel van onze toelages afblijven.

Over het buitenland gesproken. Ik had laatst Deense Fred aan de lijn die nu eindelijk op de troon mag. Hij wilde wat tips hebben. Ik heb hem verteld dat je een bruin leven kan hebben, als je maar voor de buitenwereld de juiste dingen zegt en doet. Dus dat je enorm bezig bent met verbinden, mensen tot elkander wil brengen en als je excuses moet aanbieden over wat je voorouders ooit hebben uitgevroten, zet je je smoel op plechtig en de stem op doodgraven, zodat iedereen denkt dat je het meent. Hij was ooit ook in de race voor Max, maar viel al snel af omdat de familie er veel minder warmpjes bij zit dan het Ontstellend Rijke Huis van Oranje. Enfin, dat wist je natuurlijk. Maar het is een aardige vent en we hebben afgesproken binnenkort bij hem te gaan jagen.

Nou dat was hem weer, ouwe dibbes. Ik zie je maandag en dan wil ik alles horen wat je van Padvindertje weet.

Friede den Palästen, Krieg den Hütten!,

WA’.

‘Ps. Net Kissingers Diplomacy gelezen. Kan zelfs jij nog wat van opsteken. Krijg je van mij als afscheidscadeau. Kom je in Brussel goed beslagen ten ijs.’