De minst bekende en minst zichtbare minister is afgetreden. Henk Staghouwer (vergéét die naam) kwam tot de conclusie dat hij niet de juiste persoon is om het landbouwbeleid gestalte te geven. Daar kon hij, gezien de eindeloze stoet tractoren met protesterende boeren, wel eens gelijk in hebben. De verbluffend goede stand van de BoerBurgerBeweging (BBB) in de peilingen is trouwens ook een indicatie.

Voorlopig worden Staghouwers taken overgenomen door Carola Schouten, evenals hij lid van de ChristenUnie. Schouten heeft eerder met het landbouwbijltje gehakt, want in de vorige regeerperiode was ze minister op het betreffende parlement. Niet dat ze daar een onvergetelijke indruk maakte, maar op papier weet ze er de weg.

Maar Schouten zal Staghouwer niet langdurig blijven vervangen, want ze is tegenwoordig minister voor Armoedebeleid. Erg goed gaat haar dat ook niet af. Maar ze kan zich troosten met de gedachte dat ze minder onder vuur ligt dan sommigen van haar collega’s.

Toch zal Schouten niet heel lang op Staghouwers winkeltje blijven passen. Er moet een echte opvolger komen. Wie? Volgens sommigen zou het een goed idee zijn als er een herschikking (een beetje Nederlander zegt liever ‘reshuffle’) zou komen. Dan kan het CDA, de traditionele landbouwpartij tenslotte, de portefeuille overnemen. Misschien dat ze de opmars van BBB dan tot staan kan brengen, of in elk geval afremmen.

Een probleempje lijkt me dat de christendemocraten al vier ministers leveren. Eén van die vier zou dus moeten wijken. Dat zal vermoedelijk nooit gebeuren. Dat Wopke Hoekstra Buitenlandse Zaken afstaat om plaats te maken voor een landbouwcollega is sowieso ondenkbaar. Wopke is tenslotte ook vicepremier en partijleider. Die zal echt niet met minder genoegen willen nemen, laat staan met een lege dop.

Wie dan? Het CDA heeft ook ministers voor Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Een mooi pakket eigenlijk voor een niet zo grote partij. Misschien zijn die posten niet allemaal even sterk bemenst, maar daar zullen de betreffende bewindslieden wel anders over denken. In elk geval zullen ze niet bereid zijn hun prachtfunctie op te offeren voor het partijbelang. Zelfs niet als Wopke dat met klem zou vragen.

De nieuwe minister van Landbouw zal ook niet uit de VVD komen. Christianne van der Wal zou een mogelijkheid zijn, want ze is al bevoegd voor Natuur en Stikstof. Maar ik vermoed niet dat Rutte zo dom zal zijn het ongeluksministerie voor rekening van zijn partij te nemen. Een bewindspersoon van Landbouw heeft niks te winnen en alles te verliezen.

Een klusje voor de ChristenUnie, kortom. Ook onder de mannenbroeders- en -zusters zal wel niemand staan te springen. Maar uiteindelijk lukt het partijleider Gert -Jan Segers vast wel een gedeputeerde of wethouder of zo iemand vinden die ijdel genoeg is om het te proberen.