Zou informateur Kim Putters NSC-leider Pieter Omtzigt zover kunnen brengen dat hij toetreedt tot een coalitie met PVV, BBB en VVD? Ik denk het niet. Pieter heeft er geen zin in om met PVV-aanvoerder Geert Wilders te gaan regeren, heeft hij al diverse keren gezegd. Hij blijft bij zijn voorkeur voor een extraparlementair kabinet, dat niet al te veel banden heeft met de Tweede Kamer.

Dat zo’n kabinet ook niet al te veel kans maakt om lang te overleven, lijkt niet tot hem door te dringen. Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog al niet meer een dergelijke regering gehad, al noemen sommigen het kabinet-Den Uyl ook extraparlementair.

Maar volgens mij is dat niet wat Pieter bedoelt. Wat hij dan wel bedoelt is onduidelijk. Het voorbeeld dat hij gaf – het kabinet-Cort van der Linden – is niet erg overtuigend. Bovendien bleek de NSC-leider niet precies te weten wanneer dat dan wel had geregeerd.

Je kunt je overigens afvragen waarom Omtzigt ooit is gaan onderhandelen met Wilders. Hij wist toch dat die man niet deugde?

De PVV-leider heeft sinds de verkiezingen al een indrukwekkende hoop draaien gemaakt. Wie bijvoorbeeld op Wilders stemde omdat hij meende dat zijn partij het eigen risico in de gezondheidszorg onmiddellijk zou afschaffen, heeft pech gehad. Ook degenen die hun stem op deze lijst uitbrachten in de veronderstelling dat een PVV-kabinet geen cent aan de oorlog in Oekraïne zou uitgeven, komen van een oude kermis thuis. Die twee ‘offers’ aan toekomstige coalitiepartners heeft Wilders immers al gebracht.

Hoe zou het dan gaan met de gratis tandartszorg? Of met het verlagen van de huren? Ik denk dat Geblondeerde Geert maar al te bereid is op deze beloftes aan zijn achterban terug te komen. Het verlaten van de EU is ook een illusie gebleken, hoewel hij daar zijn electoraat steeds lekker mee heeft gemaakt.

Straks laat hij ook nog zijn eis vallen om het aantal asielzoekers te verminderen. Een partij moet er kennelijk wat voor over hebben om het Torentje te kunnen gaan bezetten. Ik verwacht trouwens nog steeds dat Wilders dat laatste niet zelf doet, maar dat hij het uitbesteedt aan een andere partij.

Wat het breken van beloftes betreft lijkt Wilders enigszins op de Heilige Pieter. Die kondigde eerst aan nooit met de PVV om de tafel te gaan zitten. Daarna sprak hij heel wat keren met Wilders c.s. onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. En dan doet hij nu weer of hij altijd al een extraparlementair kabinet heeft gewild. Waarom is hij dan eerst – en vrij langdurig – met Wilders gaan praten?

Nee, ik verwacht niet dat er ooit een extreemrechtse meerderheidscoalitie komt. In elk geval niet met Pieter. Een links-rechtse variant met VVD, NSC en D66 onder leiding van Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) wordt door de betrokkene ‘buitengewoon onwaarschijnlijk’ geacht. (Goed zo Frans, altijd een achterdeurtje openhouden).

Wat rest is een minderheidskabinet van PVV, BBB en wellicht de VVD. En als dat er niet inzit, dan in vredesnaam maar terug naar de kiezer.

Het lijkt mij dat je dan dezelfde problemen houdt die je vandaag ook al niet kon oplossen. Maar vooruit dan maar.