In de peiling van Maurice de Hond zouden PvdA en GroenLinks als er nu verkiezingen waren samen 26 Kamerzetels halen. Dat zijn er 5 meer dan de VVD en nog veel meer dan de andere partijen. Met 26 zetels zou de combinatie PvdA/GroenLinks de grootste partij zijn. Ze zou het voortouw krijgen bij de volgende kabinetsformatie en de premier mogen leveren.

Hierbij passen diverse levensgrote kanttekeningen. Om te beginnen: het is een poll van Maurice de Hond. Niemand weet of die klopt. Maurice zit er nogal eens naast, net als de overige opiniepeilers trouwens. Bovendien: er zijn nu helemaal geen verkiezingen voor de Tweede Kamer. Die vinden, als het kabinet niet eerder valt, pas in het voorjaar van 2025 plaats. Over zo’n 2,5 jaar dus. En een derde voorbehoud: de fusie van PvdA en GroenLinks moet wel doorgaan. Tot dusver zijn definitieve stappen nog allerminst gezet.

Maar stel eens dat het allemaal werkelijkheid wordt. Stel dat de twee partijen daadwerkelijk hun krachten bundelen en dat Maurice de Hond gelijk krijgt met zijn prognose. Dan zal die gloednieuwe linkse partij een sleutelrol gaan spelen bij de vorming van het kabinet. Met wie zal ze dan gaan regeren? In haar eentje kan ze dat natuurlijk niet, want 26 (of mijn part 30) zetels is bij lange na geen meerderheid.

Komt er dan een coalitie van alleen linkse partijen, met SP, Partij voor de Dieren, DENK en Bij1? Geen sprake van. Die clubjes halen – bij De Hond, want we moeten ons toch ergens op baseren – samen niet meer dan 19 zetels. Dat zullen er echt niet veel meer worden. 19 plus 26 (of laten we zeggen 30) is nog steeds ver verwijderd van een Kamermeerderheid. Ook als je D66 en Volt erbij optelt (11 en 5 bij De Hond) kom je niet in de buurt van het benodigde aantal. Nog los van de vraag of – om maar eens iets te noemen – D66 met de SP of de Partij voor de Dieren zou willen regeren. Of omgekeerd.

Nee, mochten PvdA en GroenLinks de handen ineen slaan en mocht hun samenwerkingsverband inderdaad 26 zetels of meer halen, dan zit er niks anders op dan de VVD er weer bij te halen. 21 plus (vooruit) 30 is nog steeds maar 51, dus er moet nog veel meer bij. Het CDA bijvoorbeeld (6 bij De Hond) en D66 en Volt en de ChristenUnie (gepeild op 6). En zelfs dan ben je er nog maar net.

Kortom: de nieuwe formatie zou wel eens kunnen ontaarden in een heidense klus. Leidend tot een zes- of zevenpartijencoalitie, waarvan het regeerakkoord ideologisch nauwelijks zal afwijken van het huidige. Wat zijn PvdA en GroenLinks er dan eigenlijk meer opgeschoten?