Nog drie dagen en het is oud op nieuw. Een gebeurtenis die gevierd wordt met luid gesis en geknal. Waarom dat zo is, mag je je niet eens afvragen. Het is zo, punt uit. Wie hierna nadere argumenten wil, krijgt een platitude te horen: het is traditie. Andere tradities, zoals de heksenverbranding of de slavernij zijn verdwenen. Maar vuurwerk bij de nieuwjaarsviering blijft altijd bestaan.

Tal van deskundigen (politiemensen, artsen, de brandweer, hoogleraren etc.) vragen, smeken bijna, om er subiet mee te stoppen. Dat zal beslist niet gebeuren. Knalvuurwerk is al een aantal jaren verboden, maar dat heeft totaal niet geholpen. Wie het op de bewuste avond waagt zijn neus buiten de deur te steken, krijgt onmiddellijk de gillende keukenmeiden en wat dies meer zij om de oren. De politie zou het niet wagen daartegen op te treden. Als je zonder achterlicht fietst loop je grote kans een agent achter je aan te krijgen. Maar als je op oudejaarsavond een zevenklapper tot ontploffing brengt, hoef je nergens voor te vrezen.

De gezaghebbers zijn het natuurlijk zelf schuld dat het zover is gekomen. Jarenlang hebben ze met de hand op het hart verklaard dat de nieuwjaarsviering ondanks pakweg vijf doden, twaalf zwaargewonden, een paar honderd arrestaties en zware materiële schade ‘relatief rustig’ was verlopen. Toen eindelijk iemand voorzichtig durfde te zeggen dat dat wellicht niet helemaal klopte, was het te laat om het monster terug in zijn hok te duwen. We zitten met het vuurwerk opgescheept en nooit meer zal dat veranderen. In elk geval niet binnen een termijn die ik kan overzien.

Wat wil je ook in een land waar een zeer succesvol Kamerlid (ik heb het over Caroline van der Plas van de Boerburgerbeweging) twittert: ‘Elk jaar honderden gewonden en doden door verkeer. Moeten we auto’s ook verbieden?’ Kennelijk is het nooit in het hoofd van deze Grote Denker opgekomen dat auto’s het overbruggen van afstanden enorm versnellen, maar dat het afsteken van vuurpijlen geen enkele functie heeft. Behalve dan dat het Traditie is, vanzelfsprekend.

Eerder dit jaar hebben GroenLinks en de Partij voor de Dieren voorgesteld vuurwerk (ook het zogeheten siervuurwerk dus) niet langer toe te staan. Eerlijk gezegd heb ik wel eens onzinniger voorstellen van deze twee partijen gezien. Maar de uitkomst stond bij voorbaat vast: de initiatiefwet werd niet aangenomen. Misschien proberen beide partijen het wel weer opnieuw. Met dezelfde uitkomst, voorspel ik bij dezen. En zelfs al zou hun idee een meerderheid krijgen: wat heb je aan een vuurwerkban als de politie toch niet durft op te treden?

Een ‘relatief rustige’ jaarwisseling gewenst voor de weinigen die dit stukje lezen!