Op nieuwjaarsdag is het de gewoonte vooruit te blikken naar het komende jaar. Helderzienden en andere denkers voorspellen welke gebeurtenissen ons te wachten staan. Vaak komen die prognoses niet uit, maar niemand die het dan nog weet. Laat staan dat de paranormaal begaafden hoeven uit te leggen waarom hetgeen ze voorzien hadden achterwege is gebleven.

Zelf heb ik geen zin om aan dat tamelijk kinderachtige spelletje mee te doen. Ik zal me (misschien niet minder kinderachtig) beperken tot een aantal voorvallen dat in de aanstaande twaalf maanden NIET zal plaatsgrijpen. De kans dat ik daarbij mis zit is weliswaar net zo groot als wanneer ik zou vertellen wat zich wel voordoet, maar het is toch weer eens iets anders.

Daar gaan we.

Het kabinet zal NIET vallen in 2023. Evenmin zal premier Mark Rutte aftreden. We zullen het hele jaar weer tegen hem moeten aankijken. Misschien zelfs het jaar erop ook, maar zover gaat mijn toekomstblik niet.

De oorlog in Oekraïne wordt dit jaar NIET beëindigd. De Russische president Vladimir Poetin zal NIET het slachtoffer zijn van een paleisrevolutie. Ook zal hij niet op andere wijze verdwijnen. Hij komt al evenmin te overlijden. Niet door een ernstige ziekte en al helemaal niet doordat zijn trawanten hem een kopje kleiner zullen maken.

Met de Britse economie blijft het onverminderd slecht gaan in de periode die ons te wachten staat, maar het VK keert NIET terug in de EU. De Brexit blijft gehandhaafd, tegen alle goede adviezen in.

De voormalige Amerikaanse present Donald Trump zal NIET worden herkozen, om de simpele reden dat er in de aanstaande twaalf maanden geen presidentsverkiezingen plaatshebben in de VS. Maar hij krijgt ook geen ander eerherstel, zodat hij niet in zijn vorige functie zal terugkeren. In elk geval niet in 2023.

Al met al zal het komende jaar nogal saai zijn, met weinig spectaculaire veranderingen. Alles blijft zo’n beetje bij het oude. Dat wil zeggen: als ik gelijk krijg.

Het is uiteraard ook mogelijk dat ik er helemaal naast zit. Vooralsnog ga ik daar niet van uit, maar in dat geval ontpopt 2023 zich als een opwindend jaar, waarin alles anders wordt.

Daarom kom ik nu met een laatste voorspelling, die in elk geval wél op waarheid zal berusten. Ze stelt geen nieuwe ontwikkelingen in het vooruitzicht, maar bouwt voort op een traditie van vele jaren. De overgang van 2023 op 2024 zal zeer gewelddadig zijn, met heel veel vuurwerkoverlast, branden, uitgerukte ogen, verpulverde ledenmaten en wat dies meer zij. Niettemin zullen de autoriteiten concluderen dat de dag ‘zonder grote incidenten’ is verlopen. Relatief rustig, zeg maar. En de media zullen die woorden braaf overnemen.