PVV-leider Geert Wilders beklaagt zich op X (Twitter dus) over de ‘haatzaaiende scheldpartijen waarin mijn collega’s en ik neofascisten worden genoemd’. Aanleiding is een van-dik-hout-zaagt-men-planken-stukje van Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant. Islamisten en radicalen van dit dagblad ‘vinden elkaar in hun steeds extremere Wilders-haat. Levensgevaarlijk,’ concludeert Blonde Geert.

Volgens mij heeft de leider van de PVV last van een uiterst selectief geheugen. Is hij soms vergeten dat hij een minister voor ‘knettergek’ en Kamerleden voor ‘vunzig mannetje’ en ‘heks’ heeft uitgemaakt? Of dat hij de Tweede Kamer een ‘nepparlement’ heeft genoemd? Waren dat dan geen ‘haatzaaiende scheldpartijen’?

Intussen heeft de PVV wel de verkiezingen gewonnen. Dik gewonnen zelfs, want ze bezet 37 zetels. Dat zijn er 12 meer dan de nummer 2, en nóg meer dan zijn beoogde coalitiepartners.

Toch heeft hij formatietechnisch nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Dat zie ik ook niet zo snel lukken. Want om een meerderheidskabinet te vormen heeft hij niet alleen de steun van BBB en VVD nodig, maar bovendien van NSC. Die laatste partij heeft niet minder dan 20 zetels, dus zonder haar lukt het niet.

Helaas is haar politiek leider Pieter Omtzigt op het moment suprême weggelopen. Naar het zich laat aanzien komt hij niet meer terug. Al weet je het bij hem nooit. Misschien bedenkt hij zich nog.

Gebeurt dat niet, dan ziet de toekomst er voor Wilders vrij somber uit. Hij kan een minderheidskabinet met BBB en VVD (hoewel die ook niet al te scheutig is) op touw zetten. Misschien zullen Pieter en de zijnen dat in het begin vanuit de Kamerbankjes steunen. Maar niet lang, neem ik aan.

Wilders kan ook op nieuwe verkiezingen aansturen. Volgens de peilingen gaat hij die moeiteloos winnen. Kiezersonderzoek toont aan dat zijn partij wel 50 zetels kan halen.

Het vervelende is: wat er bij de PVV bijkomt, gaat er elders weer vanaf. En elders is waarschijnlijk niet GroenLinks-PvdA of D66. Het verlies komt volgens de polls vooral terecht bij zijn beoogde coalitiepartners. VVD en BBB staan allebei zwaar op verlies. Ook de club van Omtzigt gaat een aanzienlijke hoeveelheid Kamerzetels kwijtraken. Dus bij hem hoeft hij straks helemaal niet meer aan te kloppen.

Met wie gaat de Grote PVV-leider dan regeren? Dat wordt een ingewikkelde klus. Net zo ingewikkeld als nu. Kim Putters (een PvdA-lid) die dankzij Wilders tot informateur is benoemd, praat deze week met wetenschappers, hoogleraren en een oud-politicus. Maar dat zal weinig zoden aan de dijk zetten. Ik vermoed dat Putters zelf ook niet goed weet wat hij moet doen.

Wilders is vooralsnog niet door hem uitgenodigd. Ongetwijfeld komt dat moment nog. Maar veel meer dan zinledig in- en uitkletsen verwacht ik er niet van.

Ik vermoed dat Wilders langzaamaan heimwee begint te krijgen naar de oppositiebankjes. Nu moet hij de halfzachte peer uithangen. Toen kon hij nog vrijelijk schelden. Haatdragend zelfs.