De Koning ergert zich aan Pieter Omtzigt en is bang dat zijn volk zich nog steeds niet bewust is van de ernst van de internationale situatie. Daarnaast denkt hij naar aanleiding van het overlijden van oud-minister-president Dries van Agt na over een passend einde voor hem en de Koningin. Zoals gebruikelijk deelt hij met de demissionaire premier zijn inzichten over de kabinetsformatie. En dankzij onze bron ten paleize, bent u weer volledige op de hoogte!

‘Beste Mark, Koningskanjer,

Zoals je weet neig ik niet tot somberheid maar ik me maak me grote zorgen over de weerbaarheid van mijn volk. Zou het ooit bereid zijn te vechten voor zijn vrijheid? Ik zag op de tv een kneuter die zich beklaagde over een oefening van de luchtmacht. Het weekdier kon niet meer telefoneren, omdat er twee straaljagers waren overgevlogen. Waar moet dat heen, jongen? Met de Rus bij de keukendeur? We moeten als de sodemieter onze defensie versterken. (Als het maar niet ten koste gaat van onze toelage! Geintje.)

Nu is ook Van Agt ons ontvallen. Van het fröliche Dreigestirn van de jaren 70 is alleen nog jouw partijvrind Wiegel over. Hoor jij nog wel eens iets van hem? Ik zal hem eens bellen. Want we zitten niet dik in onze staatslieden.

Mijn moeder had de pest aan Van Agt, ‘paapse paljas’. Maar ik vind het wel mooi hoe hij met zijn ‘meisje’ over de laatste drempel is gestapt. Hand in hand. Ik zei tegen Max: moeten wij ook doen, als Magere Hein de zeis slijpt. Kunnen ze ons samen in een keer de grafkelder in schuiven, een duo-uitvaart uiteraard wel met alle pracht en praal en toch goedkoper voor de belastingbetaler. (Wat we overhouden gaat naar defensie).

We hadden met Moeders een klein dispuut over onze tekst over Van Agt. Het moest natuurlijk nietszeggend zijn, maar ook weer niet te. Toen kwam Max met hem als ‘verbinder’. Dan zit je tegenwoordig altijd goed, zei ze. Geniaal! Met haar en jou aan mijn zijde heb ik echt geen andere adviseurs nodig.

Ik moest wel lachen toen ik hoorde dat Peroxide Geert weer een PvdA-er heeft weten te strikken om zichzelf in jouw Torentje te krijgen. Wat vind jij van die Putters? Max vindt hem wat ‘zijig’, maar ja, zij heeft liever een ruige jongen van de pampa. Volgens de Volkskrant of NRC – kan jij ze nog uit elkaar houden? Allebei een pot woke. -, is hij de invloedrijkste man van dit land. Zou hij ooit met die rapportjes de koers van het land een millimeter hebben verlegd? Een ambtenaar als invloedrijkste man.. Hoe verzinnen ze het.

Alsof wij, jij en ik, niet in werkelijkheid de boel bestieren! Maar dat blijft geheim tot jouw memoires uitkomen. Met een ‘schokkende onthulling’ over het ‘Geheim van Huis ten Bosch’. ‘Hoe de Koning en de langstzittende minister-president samen Nederland regeerden’. Hebben de complotdenkertjes ook weer iets om zich over op te winden.

(Ik begreep van Alexia dat je zo iemand  tegenwoordig een ‘influencer’ moet noemen. En dat je pas een serieuze influencer bent als je meer dan 100.000 volgers op Insta hebt. Denk jij dat die Putters dat heeft? Die rapporten leest toch niemand.)

Putters mislukt natuurlijk ook. En welke PvdA-er tovert Wilders dan uit de hoge hoed? Ik gok op Paul Scheffer. Die staat denk ik al te popelen, want het is voor een PvdA-er de enige manier om nog eens aan de macht te snuffelen. Bovendien weet hij iets van migratie, dat is een groot pré bij Wilders. Hij zal ook wel mislukken, maar het nummertje Timmerfrans pesten is in elk geval geslaagd. Daarna kan hij nog altijd Job Cohen het veld in sturen. Die staat vast ook in de startblokken.

Die formatie is nu echt een farce. Die Omtzigt moet naar een onbewoond eiland. Kan hij zich daar bezig houden met beter bestuur. Praatjes hebben over hoe het moet en dan de formatie in het honderd sturen. Terwijl we hem nog uitentreuren hebben uitgelegd wat hem te doen staat. Hij zou de geschiedenisboeken kunnen in gaan als de Staatsman die Wilders ontmaskerde. Door te laten zien dat de Pruik niet kan regeren met dat narrenschip van hem. Maar nee, Pieter kan het niet meer opbrengen. Daar zakt je broek toch vanaf? Dan heb je toch geen oog voor het landsbelang?

Hoe langer ik dit geklooi aan moet zien, des te meer gaat mijn voorkeur uit naar een zakenkabinet. Aanpakkers onder leiding van Remkes de Redder! Ik had laatst Belgische Flip aan de lijn. De kabinetsformaties bij hem zijn zo mogelijk een nog grotere klucht. Hij zei dat hij niet op de hoogte wil worden gehouden. Hij hoort het wel, als ze klaar zijn. Eigenlijk moet je ze volgens hem net als de kardinalen bij de pausverkiezing opsluiten tot er witte rook is. Met eenpansmaaltijden uit de vriezer en met inlevering van de telefoons. Daar zit iets in. Ik zal die professor Voermans uit Leiden eens bellen. De hooggeleerde ijdeltuit zit vaker in de talkshows dan in de collegezaal en kan vast niet wachten tot hij mij in mijn paleis mag vertellen hoe het verder moet.

Nou dat is hem weer voor vandaag, jongen. Hoeveel nachtjes nog voor je definitief naar Brussel vertrekt?

WA’

‘Ps. Zit nu midden in Strategy van Lawrence Freedman. Zeer verhelderend gezien deze tijd. Waarom schrijft niemand bij ons zo’n boek?’