NSC-leider Pieter Omtzigt verklaarde zondag tijdens een lijsttrekkersdebat dat het in de politiek niet om de poppetjes gaat, maar om de inhoud. Wanneer je naar het eigen gedrag van Sint Pieter kijkt krijg je daarentegen eerder de indruk dat het omgekeerd is.

Pas vandaag, nog geen maand voor de verkiezingen, presenteerde Omtzigt het programma van NSC. Dat is rijkelijk laat, want alle grote partijen deden dat eerder. Sommige veel eerder. Tot gisteren moest de Grote Pieter het dus hebben van zijn reputatie als poppetje. De anderen ook wel, maar die hadden in elk geval een programma waarnaar ze konden verwijzen. Bij Pieter was daar geen spoor van te bekennen. Hoezo dan is de inhoud belangrijker?

Kijken we naar dat programma dan valt vooral op dat je er alle kanten mee op kunt. Het bevat soms linkse punten, zoals meer betaalbare woningbouw, een suikertaks en doorgaan met het klimaatbeleid, maar toch vooral rechtse. Zo wil NSC het aantal migranten beperken tot 50.000 per jaar (al is het onduidelijk hoe het verder moet als dat doel niet gehaald wordt). Ook rekeningrijden gaat niet door en er komt geen gratis kinderopvang.

Eigenlijk staat er precies in wat je van een CDA’er zou verwachten: een beetje van dit, een beetje van dat. We buigen niet naar rechts (hoewel), en we buigen zeker niet naar links. Extreemrechtse stellingnames hoef je van Pieters partij niet te verwachten. Teleurstelling dus bij PVV-leider Geert Wilders, die 50.000 nieuwkomers er 50.000 te veel vindt. Dat zal Omtzigt hier en daar kiezers kosten. Maar daar staat het weglopen van linkse aanhangers tegenover. Die zullen het oneens zijn met het beperken van de migratie en met zijn  onverkwikkelijke taal over abortus en euthanasie. Al juichen ze het vermoedelijk toe dat de koning volgens Pieter ook belasting moet gaan betalen. (Dat kan trouwens bij de rechtse kiezer ook goed vallen).

Natuurlijk wist Omtzigt dat dit zou gaan gebeuren. Als je duidelijkheid geeft, jaag je degenen weg die liever een andere duidelijkheid hadden gehad. Het is op zichzelf dan ook niet verwonderlijk dat NSC zijn verkiezingsprogramma zo laat presenteerde. Het liefst had ze iedereen in het ongewisse gelaten, maar dat kan nu eenmaal niet. Van politieke partijen verwacht je niet alleen dat ze zieltjes winnen, maar ook dat ze de problemen in het land oplossen. In ieder geval dat ze met ideeën komen om dat doel te verwezenlijken.

Over wat er na de verkiezingen moet plaatsvinden, blijft Pieter lekker vaag. Hij houdt alle opties voor de kabinetsformatie open. Ik vermoed dat één optie zijn voorkeur heeft, namelijk regeren over rechts. Die indruk krijg je  toch vooral van zijn voorstellen. Het is trouwens ook de lievelingsvariant van het CDA, een partij waarvan de geest op vrijwel elke pagina opdoemt. Soms vraag je je wel eens af: waarom moest de Heilige Pieter eigenlijk weg bij die partij?