Een aantal lezers vroeg zich af, wanneer ze de nieuwste bespiegelingen van de Koning onder ogen zouden krijgen. Het eerlijke verhaal is, hij zat in een dip. De reis naar Zuid-Afrika met die anti-slavernij-demonstranten is hem niet in de kouwe kleren gaan zitten. En ook de toestand in de wereld draagt niet bij aan zijn doorgaans zonnige gemoed. Maar onze bron ten paleize zat niet stil en dus kunt u nu zijn nieuwe mail aan de minister-president lezen.

‘Beste Mark, geharnaste medestrijder,

Heb jij ook het idee dat het met de wereld gans en geheel uit de klauw loopt? Als historici weten jij en ik dat het altijd een, excusez le mot, klerezooi is geweest, maar toch… Laatst stond Ariane half in tranen aan mijn bureau en vroeg of het oorlog wordt. Wat zeg je dan als vader? Dat het zo’n vaart niet zal lopen? Dat het alleen tijdens de Koude Oorlog en alleen in onze Europese uithoek koek en ei was? En dat de mens de mens een wolf is, maar nu met internet, X voorheen twitter, en Insta? (Dankzij de meiden weet ik er alles van. Maar mij zul je niet zien op die zogenaamde ‘sociale media’). Daar heeft ze natuurlijk niks aan. Godzijdank is Max goed met het troostende woord. Daarna huppelde ze opgewekt met vriendinnen naar die Barbie-film.

Even over de trip naar Zuid-Afrika. Dat doe ik dus niet meer. Excuses aanbieden voor wat ik 400 jaar geleden NIET gedaan heb. En dan ook nog uitgejouwd worden door schorriemorrie. Ik ben er klaar mee. Het boetekleed is onderhand mijn werktenue geworden. Ketikoti, onze voormalige Gordel van Smaragd, Willemijn die niet genoeg voor de Joden heeft gedaan. Moet ik me ook verontschuldigen omdat Maurits in 1619 Van Oldenbarnevelt heeft laten onthoofden? Max zegt: ‘part of the job’ en binnenkort ga je weer fazanten schieten met je maten en met het speedmonster door de Griekse wateren scheuren. Ik zeg dan: jij hebt makkelijk praten. Jij hoeft die onzin niet uit te kramen en er een gezicht bij trekken alsof je het meent. Maar ze heeft een punt.

Nou effe een heikele kwestie. Wat is er aan de hand met onze diplomatieke dienst? Vroeger waren dat corpsballen, zoals ik, die van het goede buitenlandse leven genoten. Er kwam niet veel uit hun handen en wat ze te melden hadden kwam slecht vertaald uit the Economist. Een mening hadden ze niet, dat mocht niet, en dat kwam ze goed uit, want dan hoefden ze niet na te denken. Nu zijn het allemaal GroenLinkse en D66-vrouwtjes die evenmin nadenken maar wel een mening hebben. Ik hoorde dat ze jouw opstelling in die oorlog tussen Israel en de Arabische terroristen ‘eenzijdig’ vinden, te pro-Israel. Ongevraagd en alsof de wereld zit te wachten op wat Emma Hutsefluts van het bureau ‘feminisme en inclusie in het buitenlands beleid’ ervan vindt. Kun je ze niet allemaal ontslaan? Maak je ook weer eens een goede beurt bij het Grote Publiek.

Mijn hoofd staat momenteel niet echt naar de vaderlandse politiek. Ik zag dat de partij van Bolle Frans de monarchie wil afschaffen maar dat het voor hem geen ‘prioriteit’ heeft. Nou, graag. Zoals je weet, was ik van plan de kroon aan de wilgen te hangen bij mijn 12,5 jarig jubileum maar ik ben bereid eerder af te treden. Als het vaderland roept, volg ik. Zo ben ik opgevoed. Als de afvloeiingsregeling maar in orde is, wordt deze jongen meteen ambteloos burger. Natuurlijk met belastingvrijstelling en onbeperkt woonrecht in de paleizen en een royale kleding- en botoxtoelage voor Max want die moet er ook in bikini top blijven uitzien. Ze is tenslotte niet alleen de koningin der lage landen maar van de hele vrije wereld!

Nog even terug naar de vaderlandse politiek. Ik heb dat eerste lijsttrekkersdebat gezien, want anders dan Jan met het proletarische hoofddeksel denkt, neem ik mijn werk serieus. Het viel me niet mee, qua niveau. Ik heb geen verstand van politiek maar ik denk dat de kiezer langzamerhand genoeg krijgt van Omtzigt van de Orde van de Heilige Boon. Dat gedraal, dat koketteren dat hij eigenlijk te goed is voor deze wereld, dat gaat de mensen in het land op den duur de keel uithangen. Maar goed, jij bent de expert, dus ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Je moet trouwens die Turkse mevrouw van jullie afleren om dit land het ‘mooiste van de wereld’ te noemen. Dat ‘gave land’ van jou, vond ik destijds ook helemaal niks. Kunnen jullie geen betere tekstschrijver vinden? Kan die meteen wat doen aan de ‘waterige compromissen’. Want als die mevrouw ooit naar jouw Torentje wil, zal ze veel ‘waterige compromissen’ moeten sluiten. Nederland, waterland, zei Opi Benno altijd met een grijns.

Tot slot: zondag weer verloren! Van FC Utrecht, nota bene, de eeuwige onderpresteerders. Tweede van onderen! Degradatievoetbal! Goed dat Cruijff, Michels en Keizer dit niet meer hoeven mee te maken. Louis is hard bezig maar hij zou jouw steun goed kunnen gebruiken. Jij hebt de internationale contacten. De deuren zwaaien voor jou open. Want anders spelen we volgend jaar in de Keuken Kampioendivisie. De naam zegt het al: laat alle hoop varen die daarnaar afzakt.

Nou, dit was het dan, ouwe reus. ‘W’ll never surrender’!

WA.

Ps. Heb je Zwarte Golf van Kim Gatthas over de crisis in de moslimwereld al gelezen? Eyeopener!