Reizen is fataal voor vooroordelen, betweterigheid en kleingeestigheid aldus Marc Twain, bijgevolg werd het de hoogste tijd om eens een tourtje te gaan maken.

Stassen, Reizen, Vooroordelen

Van al de citaten die ik vond over reizen paste deze het best bij de titel van deze tekst… grapje! Paste deze het best bij dingen die me “al reizend” gingen opvallen. Jazeker, ik begrijp het mechanisme van vooroordelen. Je hoeft zelf geen enkele inspanning meer te leveren. Je hersenen kunnen op waakvlammodus. Zwaar denkwerk is er niet meer bij. De bevolkingsgroepen, nationaliteiten, min- en meerderheden zijn reeds (zeer) beknopt geanalyseerd, zitten in hun hokje, hun kastje. Het is voorgekauwd dus makkelijk verteerbaar en de massa neemt het vlotjes voor waarheid. Je eigen natie wordt unieker, geweldiger, grootser omringd door sukkels van een andere origine die ginds aan de andere kant wonen. Olalaah heerlijk zo een superieur identiteitsgevoel, jouw natie steekt er huizenhoog bovenuit!

Alleen ze wonen niet meer aan de andere kant. Ze wonen pardoes tussen en langs ons. En, niet alleen bij ons maar overal. Bevolkingen zijn divers en gemixt. De soep is kruidig en gevarieerd geworden. Invloeden vanuit elke windstreek mengen zich langzaam maar gestaag doorheen eeuwenlange stagnatie.Onze reis vanuit Belgiė voerde ons naar Zaanstad en via het Noorden van Nederland naar Flensburg aan de grens met Denemarken. In Denemarken (Zuid Jutland) werd me plots iets duidelijk omdat op de radio zowaar Deense muziek weerklonk, wonderlijk toch. Terwijl op de autoradio, tijdens de lange rit doorheen Noord-Duitsland bijna uitsluitend engelstalige muziek te horen was.

Van die fiere Duitse eigenheid weerspiegeld in schlagers en hoempapa van destijds blijft blijkbaar niets of weinig over. Tussen verkeersinformatie door een stroom van popsongs uit de jaren ’70, ’80 en 90 en enkel de info over de onvermijdelijke files was in het Duits. Ook hier bij ons worden muziek, tv-series en de filmindustrie gedomineerd door Angelsaksische producties. Laten we een kat een kat noemen. Zijn we nu voor- of tegenstander de markt bepaalt alles.  Of  dit een blijvend verschijnsel is is nog maar de vraag in een wereld die razendsnel verandert.

Stassen, Collage reizenIn Flensburg, onderweg naar het appartementje dat we er huurden (een steenworp buiten het centrum) liepen we voorbij Bistro Antalya, Oriental Market, M & M Electronic Mustafa Oktem, Damaskus Friseur en het was allemaal zo déjà vu, zo herkenbaar. In Genk waar mijn echtgenote en ikzelf wonen is dit al van de jaren ’60 een feit. Ik zag het onlangs ook in Aken waar een groot stadsdeel Orientaals begint te lijken.

Je ziet het trouwens in heel Europa dus ja ook in Duitse steden. Migratie heeft ervoor gezorgd dat het DNA van steden onomkeerbaar verandert. Europeanen zijn destijds massaal gaan uitzwermen en bepaalden op een mum van tijd hoe de wereld er nu uitziet. Het is een illusie om te denken dat dit voor eeuwig zo zal blijven. Dat dachten de Aboriginals, de Maori’s, de Native Americans e.a. hoogstwaarschijnlijk ook wat betreft hun cultuur voor de eeuwigheid, u weet hoe het met hen verliep.

Het koesteren van de vergane glorie, het roemrijke verleden, het zich wentelen in nostalgie kan nog altijd hoor. In Nederland moet je dan naar de Zaanse Schans, in mijn eigen Belgische Genk heb je Bokrijk. Het zal de evolutie niet tegenhouden. Een spijtige zaak voor de bange blanke man of vrouw (of transgender)? Nee hoor. De mensheid heeft baat bij vermenging van genen alsook culturen. Daar is heus niets mis mee, integendeel. Omarm het, er is geen andere weg.

In Springe niet zover van Hameln (inderdaad het Hamelen van de rattenvanger/kinderlokker) besloten we uiteindelijk om Italiaans te gaan eten. In het pittoreske stadje ging het er zeer gezellig aan toe. Terrasjes zaten overvol. Het terras voor het enige Duitse eethuis “Alte Herberge was echter leeg. De reden las je af van de tentoongestelde menukaart, de prijzen.

Aan de overkant bij de Italianen was nog een klein tafeltje voor twee personen vrij.  De pasta al forno arrotolata was er molto buono. Ik zweer het u!