De Palestine Liberation Organization, PLO, kaapte vliegtuigen om wereldwijd aandacht te vragen voor het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen of om gevangen Palestijnen vrij te krijgen. Daar vielen slachtoffers bij. Op 29 augustus 1969 kaapte de eerste vrouwelijke vliegtuigkaper, Leila Khaled, de TWA-vlucht van Rome naar Athene. Van Israël mocht het vliegtuig niet in Tel Aviv landen waarna de Boeing 747 naar Damascus vloog. Passagiers en bemanning werden vrijgelaten, het vliegtuig werd opgeblazen. In 1968 waren er 27 kapingen of pogingen daartoe, in 1969 82.

Herfstvakantie 1969. In Parijs waren we vaker geweest. Altijd met de auto. Tijdens het boeken van een hotel bij het reisbureau wees de baliemedewerker op de mogelijkheid van een lijnvlucht via Schiphol. Zijn aanbeveling “U bent er in een uurtje” gaf de doorslag.

We hadden nog nooit gevlogen. Wel spannend zo’n eerste keer. Terwijl we over de startbaan reden en het vliegtuig even later in een hoek van 90 graden omhoogvloog, knepen we wat harder in de armleuning. Nadat we de veiligheidsgordel mochten losmaken, stond er een man op, donker uiterlijk, zwarte baard. Met één hand in zijn zak liep hij tussen de rijen. Op slag verstomde het geroezemoes, we zakten onderuit. Aan het einde van het gangpad stopte hij, draaide zich om en keek de cabine in. Hij haalde zijn hand uit zijn zak, opende de deur van het toilet en stapte naar binnen.