Nou, het was me het weekje weer wel. In alle opzichten. Niet alleen in Nederland en Thailand, maar ook in Patagonië en Kaboel. Maar in Thailand gebeurden deze week dingen waarvan ze in Kaboel zich afvragen: “Zijn ze daar gek geworden ofzo?’

Meanwhile, in Thailand: Thailand heropent zich. U leest het goed, lieve Thailandganger. U kunt weer aanwippen in het mooiste land ter wereld vanaf 1 November 2021 (het jaartal schrijf ik er maar voor de zekerheid bij om de bij aankondigingen van deze aard alomtegenwoordige verwarring te voorkomen).

Zolang de aanstaande Thailandganger Quality Tourist in het bezit is van een negatieve Covid-test, afgenomen 72 uur voor vertrek uit het land van herkomst (een mysterieuze lijst van vijf landen -of zijn het er tien? Geen idee) en bij aankomst opnieuw een Covid-test wil ondergaan, waarvan het resultaat afgewacht moet worden tijdens een verblijf van 24 uur in een door de overheid bepaald hotel en in het bezit is van een Thaise Covid verzekering met een dekking van honderdduizend dollar, dan mag de quality toerist gaan en staan waar hij wil. Zolang hij of zij maar wel om 11 uur onder de klamme lappen ligt. (in Kaboel schudt men nu het hoofd).
Want ja, dat uitgaansleven en de restaurants blijven voorlopig wel een dingetje. Bars en clubs blijven in ieder geval tot 1 december dicht. Misschien langer, maar zeker niet korter. Biertje bij de Tom Yam Khung? Helaas pindakaas, maar de bubblethee is hier van uitzonderlijke kwaliteit, meneer.

Om de heropening wat cachet te geven heeft toeristenorganisatie TAT een vuurwerkshow aangekondigd, opgeluisterd door niemand minder dan Lisa, U weet wel, die… en Andrea Bocelli, U weet wel, de Italiaanse tenor. Dit alles heeft een prijskaartje van 600 miljoen Baht. Wanneer dit geen dikke middelvinger is naar de miljoenen Thais die bij wie het water aan de lippen staat, niet alleen door Covid, maar door een economisch systeem en politieke machinaties om de status-quo van krankzinnige ongelijkheid te behouden, dan weet ik het niet meer.

Lisa, een talentloos lid van de K-pop groep Black Pink die voorgeprogrammeerde klapkauwgum muziek produceert. Bocelli? Het zou me niets verbazen wanneer 99% van alle Thais denkt dat het hier een Italiaans motorfietsenmerk betreft. Van de tenor is bekend is dat hij op 1 November op toernee is in de Verenigde Staten.

De TAT kondigde eergisteren aan dat de ‘target’ voor 2022 15 miljoen toeristen quality tourists is, waarbij elke bezoeker op zijn minst tien miljoen dollar per dag uitgeeft.
Ik weet niet wat ze daar roken, daar bij de TAT, maar sterk spul is het zeker…

Over naar ander, goed nieuws. Nederland staat op de vierde plaats in het rijtje der rijkste landen ter wereld, volgens het Global Wealth Report van 2020. De samenstellers van de lijst keken naar bezit, schulden, de pensioenfondsen en hoe we het doen op internationale beurzen. De Verenigde Staten, U weet wel, dat land met 14 triljoen schuld, en een verpieterde infrastructuur staat bovenaan de lijst. “Dan doen we het toch helemaal niet gek” riepen 225.000 werkende armen, ruim 40.000 daklozen, en de honderden vrijwilligers die werken bij voedselbanken triomfantelijk in koor.

Waar een klein landje al niet groot in kan zijn….