BBB-leider Caroline van der Plas heeft gisteren een commissievergadering van de Tweede Kamer verlaten omdat het naast haar zittende D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ‘op een heel nare manier’ opmerkingen tegen haar had gemaakt. Van der Plas zei toen dat ze zich niet langer in een ‘veilige werksituatie’ bevond en vertrok.

Nu heb ik altijd gemeend dat het juist de bedoeling is van Kamerdebatten dat politici van qua zienswijze tegengestelde fracties nare opmerkingen tegen elkaar maken. Ik kan me althans niet herinneren dat een parlementariër er de brui aangaf nadat hij door een andere volksvertegenwoordiger voor ‘vunzig mannetje’ was uitgemaakt. Evenmin gebeurde zoiets toen een minister door hetzelfde Kamerlid als ‘knettergek’ werd bestempeld.

Wat betreft de ‘onveilige werksituatie’ zou ik Van der Plas willen adviseren even terug te denken aan de door haar van harte gesteunde bedreigingen van landbouwminister Piet Adema door boerenleider Mark van den Oever. Maar misschien doet ze dat liever niet. Overigens verkeerde ik in de veronderstelling dat ‘onveilige werksituatie’ een woke-uitdrukking is en dat BBB daar weinig van moet hebben.

Anderzijds kan ik me enige geprikkeldheid bij Caroline wel voorstellen. Ze heeft immers geen prettige tijd achter de brede rug. Nog geen jaar geleden eindigde haar partij als absolute winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Daardoor kwam ze ook als veruit grootste fractie in de Eerste Kamer. In de opiniepeilingen leek de sky vervolgens de limit. BBB scoorde rond de 30 zetels en was op dat moment politiek oppermachtig. Dagenlang stonden de kranten vol over het enorme succes van deze moderne variant van de boerenpartij. De als nuchter en wars van flauwekul omschreven Lientje1967 (zoals Van der Plas zich op X/Twitter laat noemen) leek de queen van politiek De Haag.

Hoe snel is dat allemaal veranderd. De oprichting van Pieter Omtzigts NSC was voldoende om BBB van haar fraaie eerste plek te doen tuimelen. Nog maar 7 zeteltjes hielden Van der Plas en de haren over bij de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Best veel overigens voor een betrekkelijke nieuwkomer met daarvoor slechts 1 zetel. Maar niet als je zo kort ervoor nog de partij van de toekomst bent geweest. Met 7 zetels had BBB niet eens de kiesdrempel gehaald die Peter van Nuijsenburg en ik zo graag zouden willen invoeren.

Dat Omtzigt de formatiebesprekingen met PVV, VVD en BBB heeft verlaten zal Van der Plas niet vrolijker stemmen. Zelfs een meerderheidscoalitie vormen schijnt niet te lukken.

Met andere woorden: ik begrijp heel goed dat Caroline de pest in heeft. In zeer korte tijd is ze van van winnares tot factor zonder veel belang gedegradeerd. Maar om nu weg te lopen uit een Kamervergadering omdat iemand nare dingen heeft gemaakt, gaat wel wat ver.