Toen Mark Rutte nog demissionair premier was, had hij het vaker over zijn carrière na de politiek. Hij zou het onderwijs ingaan. Lesgeven was zijn favoriete bezigheid.

Niemand geloofde hem en het klopt ook niet. Rutte (ex-VVD-leider, minstens 13 jaar premier) wil een ‘internationale functie’, verklapte hij onlangs. Secretaris-generaal van de NAVO leek hem wel ‘interessant’. Maar helaas: voor die baan zou hij geen hoge ogen gooien. De kans was groot dat de NAVO-landen ditmaal voor een vrouw zouden kiezen.

Dat zou natuurlijk kunnen. Tot dusver is de functie steeds door een man vervuld. De wereldbevolking bestaat voor de helft uit vrouwen. Waarom niet iemand van het zogeheten zwakke geslacht? De Deense premier Mette Frederiksen bijvoorbeeld. Die is volgend jaar waarschijnlijk beschikbaar. Ongeveer op het moment dat de huidige NAVO-functionaris – de Noor Jens Stoltenberg – wil opstappen.

Inderdaad zou Frederiksen in aanmerking kunnen komen. Zij is onmiskenbaar een vrouw. Maar heeft ze dezelfde internationale ervaring als Rutte? Bij lange na niet, zou ik zeggen. En zouden de NAVO-landen in deze tijd van Oekraïne-oorlog opteren voor een minder door de wol geverfde kandidaat?

De concurrentie voor Rutte kan ook uit eigen land komen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren, om eens iemand te noemen. Of anders haar partijgenote Sigrid Kaag (ex-D66-leider, demissionaire minister van Financiën) , die voor zover we weten ook nog geen andere job heeft. Zou de keus niet op een van deze twee kunnen vallen?

De vraag stellen is haar beantwoorden, lijkt me. Voor deze twee Nederlandse vrouwen geldt zelfs in versterkte mate wat voor Frederiksen van toepassing is: zij zijn geen partij voor Rutte. Het zou toch raar zijn als er voor de benoeming van de leider van deze militaire organisatie alleen op de sekse gelet wordt?

Voor de toppositie van de NAVO zou Nederland noch Rutte zich hoeven te schamen. De post is weliswaar al eens eerder door een Nederlander bezet – Stikker, Luns, De Hoop Scheffer – maar nog niet al te vaak. Rutte zou als NAVO-topman zonder meer zijn pensioen tegemoet kunnen gaan.

Er is een kans (niet zo’n heel grote, lijkt me) dat het met de NAVO misloopt. Dan hoeft er voor Rutte nog geen man over boord te zijn. Hij zou voorzitter van de Europese Commissie  kunnen worden. Op dit moment is dat de Duitse Ursula von der Leyden. Een vrouw, dus betogen dat er opnieuw een vrouw uit de bus moet komen ligt wat minder voor de hand.

Rutte heeft op het Europese toneel een uitstekende naam. De positie van voorzitter van de Europese Commissie komt – net als die van NAVO-chef – over een jaar beschikbaar. Dan zal de kabinetsformatie toch wel afgelopen zijn?

Rutte heeft wel de ‘verkeerde’ politieke kleur voor de hoogste EU-baan. Hij is liberaal, terwijl tot dusver vrijwel steeds een christendemocraat of een sociaaldemocraat met de eer ging strijken. Maar als puntje bij paaltje komt zal bedrevenheid toch wel zwaarder wegen dan  politieke achtergrond? Rutte staat weliswaar in Nederland vooral bekend om zijn permanente geheugenverlies, maar dat weten ze in het buitenland vermoedelijk niet. In elk geval is daar iets minder aandacht voor.

Nederland heeft tot dusver één voorzitter van de Europese Commissie gehad, maar dat is wel erg lang geleden. De Europese Commissie zetelt in Brussel, een kleine twee uur rijden van Den Haag. Het hoofdkwartier van de NAVO trouwens ook. Rutte zou voor zijn nieuwe job niet eens hoeven te verhuizen. Misschien is een pied-à-terre in de Belgische hoofdstad voldoende.