Is er in Nederland plaats voor een nieuwe extreemrechtse partij? Ik denk dat aan zo’n partij behoefte bestaat.

PVV is te radicaal, te provocerend en te ondemocratisch. Gebleken is bovendien dat ze in de praktijk haar beloftes niet weet waar te maken.

Forum voor Democratie blinkt uit door wappie- en anderszins krankzinnige standpunten.

Bij JA21 straalt het opportunisme en het dubieuze verleden van zijn kopstukken ervan af.

BBB richt zich in eerste instantie op boeren, een beroepsgroep die in Nederland nauwelijks nog bestaat. Ze wordt bovendien geleid door een moddervette, slecht geklede, niet al te intelligente dame, die veel te enthousiast de spelletjesprogramma’s op tv afloopt.

In deze setting bestaat vast en zeker ruimte voor een nieuwkomer. Een op het oog nette club, onder aanvoerderschap van iemand die op de ideale schoonzoon lijkt.

Op zich is er geen enkele behoefte aan nieuwe partijen. In de Tweede Kamer zaten in de vorige kabinetsperiode uiteindelijk meer dan 20 fracties, een belachelijk aantal. Niettemin voorzie ik dat iemand op het idee zal komen een partij als bovenstaande op te richten. Al zal daarmee gewacht worden tot Geert Wilders en de andere PVV’ers definitief mislukt zijn. Dat kan overigens niet heel lang duren.

De nieuwe partij zal een niet al te ambitieuze naam hebben. Termen als ‘vrijheid’ en ‘democratie’ zullen de oprichters vermijden. Anderzijds moet de naam wel wervend zijn en de indruk wekken dat iedereen er zich bij kan aansluiten. Ik gok op Volkspartij Voor Het Algemeen Belang of iets dergelijks. Want wie is er nu tegen het algemeen belang?

Het programma van deze partij zal gematigd zijn, of in elk geval die indruk wekken. Moslims en andere licht getinte allochtonen (laat staan donker getinte) zijn hier niet welkom. Maar dat wordt niet van de daken geschreeuwd.

Integendeel, het programma doet een beroep op het Gezond Verstand dat in ons kikkerlandje zo overvloedig aanwezig lijkt. Zeg nu zelf, we kunnen toch niet alle migranten opvangen op dit kleine stukje grond? Er moet een keer een einde komen aan de vluchtelingenstroom. Het is toch niet meer dan logisch dat we voorrang geven aan de eigen bevolking? Niet dat we wat hebben tegen Bruinen (niet zo heel veel althans), maar we kunnen ze hier niet meer kwijt.

Verder zal het programma niet al te veel beloftes bevatten, zeker geen onrealiseerbare. Nederland voor de Nederlanders zal er niet letterlijk in staan. Figuurlijk uiteraard wel.

Heel belangrijk is de persoon van de lijsttrekker annex partijleider. Die zal in alles moeten uitstralen dat hij (beter nog: een zij) buitengewoon keurig is. Dat hij/zij met twee woorden spreekt, zich weet te gedragen in gezelschap en nooit en te nimmer schreeuwt of zelfs maar de stem verheft. Geen geblondeerde halve Indo, zoals Wilders, maar iemand met beschaafde uitstraling. Een soort Thierry Baudet als het ware, maar dan minder zot. Iemand met wie je voor de dag kunt komen. Wel snedig en gevat vanzelfsprekend, maar onberispelijk.

Een partij als deze zal bij de verkiezingen makkelijk 40 zetels halen. Misschien wel veel meer. Ze zal de PVV terugdringen naar FvD-niveau, want Nederlanders zijn pragmatisch en hechten niet aan het verleden. Ze zal probleemloos toetreden tot een regering met VVD en wie weet NSC. Veel verschil met de opvattingen van deze partijen zal er immers niet zijn. Dit land snakt toch naar een kabinet dat orde op zaken stelt?

Natuurlijk zal deze partij niet eeuwig overleven. Ooit valt ze door de mand. Want fatsoenlijke partijen op de extreemrechtse flank bestaan helemaal niet.