Nu VVD-Kamerlid Roelien Kamminga zich heeft teruggetrokken in de strijd om het Kamervoorzitterschap blijven er nog maar twee kandidaten over: Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma (PVV). Dat betekent dat de uitslag vaststaat. Tenzij zich op het allerlaatste moment nog een compromiskandidaat aandient (onwaarschijnlijk), zal Bosma aanstaande donderdag dik winnen. PVV-leider Geert Wilders zal nooit toestaan dat een gegadigde van links met de eer gaat strijken. En Wilders’ woord is wet sinds hij de verkiezingen zo glorierijk op zijn naam heeft geschreven.

De vraag is wel wie hij tot ministers gaat benoemen als het naar hem genoemde kabinet er komt. Of dat gebeurt is nog lang niet zeker overigens. Noch VVD noch NSC maakt vooralsnog op dit moment aanstalten. Ze willen niet meer dan vrijblijvend doorgaan met praten.

Hoe dan ook: over geschikte kandidaten beschikt Wilders niet. Fleur Agema (nummer 2 op de lijst) zal wel minister van Volksgezondheid worden. Verder vermeldt de kieslijst nog namen als Gidi Markuszower en Teun van Dijck. Die gelden in PVV-kringen als bekwame krachten. Maar dan houdt het ook een beetje op. Buiten de fractie heeft de partij helemaal geen personen met wie je voor de dag kunt komen.

De PVV-leider kan natuurlijk snel nog enkele hoogleraren of andere deskundigen voor zijn karretje spannen. Dat heeft de LPF ook gedaan toen ze moest gaan regeren. Wie een beroep doet op egotripperij zal zelden teleurgesteld worden.

Wilders kan zelfs kandidaten van buiten aantrekken om sleutelposities in te nemen. De term ‘zakenkabinet’ is in deze tijd tenslotte niet van de lucht.

Waarom doet hij bijvoorbeeld geen beroep op Ronald Plasterk? Die is weliswaar in naam nog lid van de verfoeide PvdA, maar toch uitsluitend in naam. De van ijdelheid bijna ontploffende Plasterk zou hoogstwaarschijnlijk dolblij reageren als de PVV-leider hem als premier naar voren schuift. Toen hij hem als verkenner wilde, aarzelde ome Roon ook geen seconde.

Wilders kan op deze manier diverse vliegen in één klap slaan. Hij houdt zijn handen vrij om de fractie in de Tweede Kamer te gaan leiden. Daar blijft na een eventueel vertrek van Agema en enkele anderen weinig over, dus een strakke hand zou geen overbodige luxe zijn. Bovendien zouden voor Pieter Omtzigt van het NSC en Dilan Yeşilgöz van de VVD allerlei bedenkingen tegen een kabinet met de PVV wegvallen. Wilders is er immers dan niet meer bij betrokken. In elk geval niet in naam.

In werkelijkheid kan Geblondeerde Geert uiteraard gewoon de hoofdrol blijven spelen in de regering. Hij voert zelf de onderhandelingen over het regeerakkoord en zal op de achtergrond (zo niet lijfelijk) aanwezig zijn bij elk overleg.

De kans dat Plasterk I lang in het zadel blijft is weliswaar niet zo groot, maar dat moet je bij Wilders I ook maar afwachten.