Het schijnt niet meer van een leien dakje te gaan in de kabinetsformatie. De vier partijen vertrouwen elkaar niet echt. Ze jubelen niet langer over de onderlinge chemie en laten zich veel minder poeslief over elkaar uit dan een tijdje terug. PVV-leider Geert Wilders heeft zelfs al – nauwelijks verhuld – gedreigd met nieuwe verkiezingen. Die hij natuurlijk glansrijk verwacht te winnen.

Het lijkt mij een slechte gang van zaken. Verkiezingen houden op dit moment is niet slim. VVD en NSC – partijen bij wie je nog enig gezond verstand mag veronderstellen – hebben daar niets bij te winnen. BBB – een club waarbij je die veronderstelling beter achterwege kunt laten – al helemaal niet. Die club heeft maar 7 zeteltjes en staat in alle peilingen op verlies.

Veel beter is het dat het kabinet-Wilders (al staat dat eventueel onder leiding van Ronald Plasterk of iemand anders) er wel komt. Niet al te lang uiteraard, maar wel lang genoeg. Pak hem beet een jaartje of zo. De kiezer kan dan zelf constateren dat een regering met de PVV niet leidt tot lagere huren. En ook niet tot eerder stoppen met werken, een goedkopere toegang tot de gezondheidszorg en weet ik wat er allemaal in het verkiezingsprogramma van de partij beloofd wordt.

Misschien niet eens tot een aanzienlijk lagere asielinstroom, want daarvoor krijgt het kabinet in het scenario dat ik voor me zie geen tijd. Nog los daarvan zullen VVD en NSC – opgejaagd door hun achterbannen – wel blijven aandringen op respect voor de grondrechten van burgers.

Ook voor Wilders bieden nieuwe verkiezingen trouwens niet echt veel reden tot hoop. Zijn partij zal dan ongetwijfeld zetels winnen. Maar vermoedelijk niet genoeg om in haar eentje (of samen met BBB) de dienst te gaan uitmaken.

Dat betekent dat de PVV-leider aan de formatietafel dezelfde partijen zal aantreffen met wie hij het eerder al niet eens kon worden. VVD-leider Dilan Yeşilgöz zal tegen die tijd wel vervangen zijn door iemand anders. Maar ik denk dat Geert met heimwee zal terugdenken aan Dilan. Dat was tenminste iemand die hij de baas kon.

Het lijkt me dus voor iedereen verstandig als Yeşilgöz en NSC-leider Pieter Omtzigt zich wat welwillender opstellen tegen Blonde Geert. Niet dat ze daar zelf veel mee opschieten, maar in dit geval is er sprake van Hoger Belang.

Overigens is de PVV volgens de allerlaatste peiling (die van EenVandaag) alweer gedaald. Ze heeft daarin niet 47, maar 45 zetels. Nog steeds een heleboel, ik geef het toe. De VVD daarentegen stijgt in deze poll met een zeteltje. Dat is lang nog niet genoeg, maar het begin is er. NSC en BBB zakken volgens hetzelfde kiezersonderzoek allebei. NSC naar 18 zetels (in de Kamer nu nog 20) en BBB naar 6.