Enkele weken terug voorspelde ik op deze website dat de BoerBurgerBeweging (BBB) 10 zetels zou halen in plaats van de destijds voorziene 14. Die prognose klopte niet. De partij van Caroline van de Plas krijgt er volgens de tegenwoordige polls maar 8.

Komt dat doordat de kiezers tot betere inzichten zijn geraakt? Hebben ze in de gaten gekregen dat Lientje voornamelijk gebakken lucht verkoopt?

Nee, daar komt het niet door. De enige oorzaak dat het met BBB een stuk minder gaat heet Pieter Omtzigt. Zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) gaat (nogmaals: afgaande op de prognoses) de verkiezingen glansrijk winnen.

Destijds sprak ik nog de hoopvolle verwachting uit dat NSC niet de grootste zou worden. Helemaal fout! Omtzigts gloednieuwe partij zal bij de verkiezingen triomferen. En dat gaat vooral ten nadele van BBB. De zo deugdzaam overkomende ontdekker van het toeslagenschandaal eet die partij helemaal leeg.

Zodra de kiezers doorhadden dat Pieter aan de verkiezingen zou deelnemen, stapten ze massaal over op diens NSC. Dus Lientje, eerder nog bejubeld als de koningin van het gewoon doen, kon verder de pot op. Pieter Omtzigt is nu de nieuwe Held des Vaderlands. Zoals BBB de Provinciale Statenverkiezingen (en daarmee die voor de senaat) overtuigend won, zo gaat Omtzigt zegevieren op 22 november.

Zijn belangrijkste tegenstrevers – VVD, PvdA-GroenLinks, D66, CDA – zullen nog wel proberen dat te verhinderen. De ‘fluwelen handschoenen gaan uit’, zoals dat heet. Maar het zal niet helpen, of nauwelijks. Het electoraat heeft zijn nieuwe idool ontdekt. Pieter gaat  de Augiasstal in politiek Den Haag uitmesten. Andere tijden breken aan!

Dat geloven althans veel kiezers. Het zijn dezelfde (of in elk geval vergelijkbare) kiezers die destijds Pim Fortuyn de hemel in prezen. En na hem Rita Verdonk. Jan Marijnissen. Geert Wilders. Thierry Baudet. En in maart van dit jaar nog Caroline van der Plas. De kiezers die denken dat iemand met populistische kreten en makkelijke oplossingen een radicale ommekeer teweeg kan brengen.

Zou het met Omtzigt ook niet zo gaan? Ik denk het wel. Zijn partij mag de verkiezingen dan winnen, ze zal niet in staat zijn de maatschappij ingrijpend te veranderen, zoals ze beloofd heeft.

Ze zal zelfs niet in haar eentje kunnen regeren. Want tijdens de kabinetsformatie zal ze compromissen moeten sluiten. Het beleid zal uiteindelijk sterk lijken op dat van vorige kabinetten. En de kiezers zullen zich teleurgesteld van Pieter en de zijnen afwenden. En op zoek gaan naar een nieuwe Verlosser.

Dat ze die zullen vinden staat wel vast. De kandidaten voor deze functie lopen zich nu al warm, vermoed ik. Straks zal een van hen opstaan. Hij (of zij) zal goed klinkende, maar bij nader inzien holle praatjes verkopen over Rechtvaardigheid en Eerlijkheid.  En dan loopt iedereen die nu nog op Omtzigt stemde over naar de nieuwe vedette, die ze ter plekke heilig verklaren.

Pieter kan rond die tijd zijn NSC wel opdoeken. Hoe dan ook loopt die partij aan alle kanten leeg. En de BBB? Die zal straks verschrompeld zijn tot de omvang van de Boerenpartij, of nog minder.