‘We móéten naar Keulen,’ zeg ik tegen Annie.

‘Alweer? We zijn pas geweest. Voor de zoveelste keer de Dom bezocht. Heb je het horen donderen of zo?’

‘Hier, lees dit eens in de NRC van 29 maart,’: “Op de tentoonstelling Spot on Caillebotte in het Wallraf Museum in Keulen hangt een “buitengewoon zonderling” schilderij van de Franse impressionist Gustave Caillebotte.”

‘Okay, okay, Caillebotte is de moeite waard. We hebben zijn schilderij “De Parketschavers” toch in het Musée d’Orsay gezien?,’ zegt Annie.

‘Klopt,’ antwoord ik. ‘Een prachtig schilderij met invloeden uit de fotografie: een half hek op de achtergrond, het been van een arbeider dat over een rand verdwijnt, houtkrullen en gereedschap verspreid over de vloer, alsof er even gauw een foto is gemaakt.’

‘De arbeiders vind ik het mooist,’ zegt Annie, ‘half naakt met een natuurlijk glanzende huid.’

We kunnen er niet omheen, we moeten gaan. Onderweg vragen wij ons in spanning af welke meesterwerken het Wallraf Museum in bruikleen heeft gekregen. Zijn Parketschavers uit het Musée d’ Orsay in Parijs? Zijn Europabrug uit het Petit Palais in Genève? Zijn Straat in Parijs uit het Art Institute of Chicago? Vol verwachting lopen wij Zaal 1 in. Maar daar hangt alleen het “buitengewoon zonderlinge” schilderij met de vegen witte verf die wapperend wasgoed voorstellen.

We lopen naar de volgende zaal. ‘Kijk nou toch,’ zegt Annie, ‘is dit werk van Caillebotte?’

‘Ik denk van niet,’ antwoord ik, ‘misschien van de een of andere impressionist.’

‘En niet eens zo’n goede. Het lijkt wel of de werkster er met een poetsdoek overheen is gegaan voordat die schilderijen droog waren.’

Op de bordjes aan de muur staat: Caillebotte.

“Buitengewoon zonderling”, vinden wij en lezen dat het gaat om laat werk.

‘Hij was waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen, toen hij dit schilderde’ zegt Annie.

Nergens in het museum hangt ook maar één van zijn meesterwerken. Caillebotte’s faam verleidde ons om 250 kilometer over snelweg en Autobahn te scheuren om getrakteerd te worden op een slappe hap.