Heel Nederland (nou ja, voor zover politiek geïnteresseerd dan) vraagt zich af wat Pieter Omtzigt gaat doen. Zal dit bijzonder geliefde Kamerlid een eigen lijst oprichten of verlaat hij het Haagse wereldje?
De kans dat hij zich aansluit bij een al bestaande partij wordt met de dag kleiner. Omtzigt heeft al laten weten dat hij er niets voor voelt op de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) te gaan staan. Ook het CDA, waarvoor hij bijna twintig jaar actief was en waarvan hij een dikke twee jaar terug bijna lijsttrekker was geweest, schreef hij gisteren definitief af. ‘Het boek is en blijft dicht,’ zei hij na de zoveelste verzoeningspoging van deze christendemocratische organisatie. En andere partijen komen eigenlijk helemaal niet in aanmerking.
Maar een eigen lijst behoort zeker nog tot de mogelijkheden. Volgens opiniepeilers zou hij daarmee 29 tot 46 zetels behalen. Zeker als die laatste voorspelling uitkomt zou ze daarmee de grootste partij van allemaal zijn. Het is al bijna 35 jaar geleden dat een partij nog eens een dergelijk zetelaantal wist te scoren.
Maar gaat Omtzigt het ook daadwerkelijk doen? Hij aarzelt wel erg lang, vind ik. Er zijn dan ook tal van goede redenen om ervan af te zien.
Om te beginnen: wie een eigen lijst presenteert moet ook over voldoende kandidaten beschikken. Als je denkt 46 zetels te behalen kun je daar maar het beste 60 namen opzetten. Allemaal van mensen voor wie je kunt instaan en die je niet binnen de kortste keren voor schut zullen zetten.
Waar haal je die lieden vandaan? Ervaringen van ooit zeer populaire partijleiders als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Thierry Baudet stemmen niet gunstig. Ook zij stonden zeer hoog in de peilingen, maar ze wisten alleen (of voornamelijk) avonturiers en gelukszoekers aan zich te binden. Die begonnen al snel met ruziemaken, want daarin bleken ze zeer bedreven.
BBB, dat onverwacht veel succes had bij de provinciale verkiezingen, is dat laatste lot voorlopig bespaard gebleven, maar erg veel enthousiasme wekken de door haar benoemde gegadigden niet. Niet zelden gaat het om personen die elders geen voet aan de grond hebben gekregen, zoals weglopers bij Forum voor Democratie.
Een tweede reden voor uiterste terughoudendheid bij Pieter is dat hij over weinig tot geen leidinggevende capaciteiten beschikt. Een rol als premier is daardoor voor hem niet weggelegd. Van wheelen en dealen, voor deze functie toch noodzakelijk, heeft hij een afkeer. Omtzigt zal dus iemand anders moeten vinden die hij daartoe geschikt acht. Het liefst moet hij deze persoon ook op zijn lijst opnemen, anders krijg je later vermoedelijk gezanik over een ‘niet gekozen functionaris’.
Maar het grootste probleem van een ‘lijst Omtzigt’ is toch wel dat de voorspellingen van de opiniepeilers mogelijk veel te optimistisch zijn. Misschien kloppen ze wel op dit moment, maar ook nog op de verkiezingsdag? Die is op 22 november en in de tussentijd kan nog veel gebeuren. Misschien valt de ‘lijst Omtzigt’ in de komende maanden wel lelijk door de mand. Zeggen de kandidaten in de media dingen die onverstandig zijn. Weet de nieuwe partij de torenhoge verwachtingen niet waar te maken. Eindigt zij met een beschamend laag aantal zetels.
Omtzigt wikt en weegt. Zeker, echte haast is nog niet geboden. Hij heeft nog bijna een maand de tijd voor hij met zijn lijst op de proppen moet komen. Maar ooit moet het gebeuren. Je kunt niet blijven twijfelen.
Als ik hem een advies zou moeten geven, zou dat luiden: verlaat de politiek. Zoek een andere uitdaging. Je kunt beter stoppen nu je bijna heilig verklaard bent. Voor je het weet krijg je het weer tussen de oren.
Geef een reactie