Vrijwel op hetzelfde moment waarop een ruime Kamermeerderheid hem voor een week zal schorsen omdat hij een nevenfunctie niet heeft opgegeven, komt Forum voor Democratieleider Thierry Baudet opnieuw in opspraak. In een interview voor een website laat hij weten dat we geregeerd worden door ‘kwaadaardige reptielen’. Alleen de Russische leider Vladimir Poetin – voor de gelegenheid liefdevol ‘Zwarte Ridder’ genoemd – zou het Westen nog kunnen redden. ‘Hij is de man die we nodig hebben.’ In hetzelfde vraaggesprek verklaarde Baudet zich ook nog aanhanger van complottheorieën.

Nogmaals blijkt de wereld, of in elk geval Twitter, te klein na deze ontboezemingen. Waarom eigenlijk? Dat Baudet een complottheoreticus van de ergste soort is, was al alom bekend. Zijn erkenning van dit feit voegt daar niets aan toe. Ook dat hij een ultieme bewonderaar van de Grote Vladimir is, wisten we al. Alleen die reptielen zijn mogelijk nieuw, al zullen ze wel familie zijn van de Uil van Minerva.

Vanwaar dan eigenlijk al die opwinding? Geef je hem daarmee niet precies wat hij wil, namelijk aandacht? Baudet moet het hebben van opwinding over zijn persoon of zijn partij. Zou er net zo weinig interesse voor zijn beweringen zijn als voor die van – pak hem beet – Lianne den Haan dan kon hij vermoedelijk zijn tent wel sluiten.

Hij en zijn kompanen moeten het hebben van de grenzeloze woede die zij weten op te wekken met hun provocaties. Want tot hun genoegen trapt iedereen daar keer op keer in. Is het niet vanwege allerlei nauwelijks of niet verhulde antisemitische opmerkingen, dan toch wel omdat een FvD-lid de komst van ‘tribunalen’ aankondigt.

Of niet reageren op dergelijke onzin zal helpen weet ik niet. Er zijn nu eenmaal lieden die altijd met een verdwaasde kop achter het boreale gebazel blijven aanlopen. Nul zetels lijkt me vooralsnog een illusie, al blijft dit ideaal nastrevenswaardig. Maar mogelijk slinkt de groep aanhangers  wel wat als Thierry niet meer op al zijn wenken wordt bediend. In elk geval zal de Forumbende lelijk op zijn neus kijken als ze niet bij elk Kamerdebat tal van interrupties over zich heen krijgt. En als niet alle wartaal die ze uitkraamt meteen Twitter en andere sociale media bijna doet ontploffen.

De tijd lijkt me dus aangebroken om eens een tijdje helemaal niets over Baudet te roepen of te tweeten. Wat een weldadig rust zal dat schenken. Ik geef toe dat ik met deze regels niet het goede voorbeeld verschaf, maar ik ben bereid mijn leven te beteren. Als iedereen zwijgt over Thierry, zal ik dat ook doen.