Als Forum voor Democratie niet in het middelpunt van de belangstelling stond, dan had iedereen het misschien wel over het beleid van Rutte IV. Of over de vraag wanneer onze premier zijn geheugen weer terugkrijgt. Of over hoelang hij eigenlijk nog aan de macht denkt te blijven. Of over de belabberde positie die het CDA inneemt in de opiniepeilingen. Of wie weet over het magere toekomstperspectief van D66. Of over de fusie tussen PvdA en GroenLinks die ooit (maar wanneer?) zal plaatsvinden. Of zou men willen weten wanneer de SP eindelijk eens gaat profiteren van het fractievoorzitterschap van Lilian Marijnissen. En noem zo nog maar wat onderwerpen op.

Maar voor dit soort dingen heeft niemand veel tijd, want iedereen windt zich voortdurend op over Thierry Baudet en zijn clubje. Of het niet schandalig is wat die Kamerleden allemaal durven te roepen. Of je er iets tegen kunt ondernemen. Of de partij niet verboden moet worden. Enzovoort, enzoverder.

Dus vooralsnog is er maar beperkte aandacht voor het toeslagenschandaal. Of voor het aardgasdrama in Groningen. Of voor de opinie dat het kabinet (of zijn voorganger) meer had kunnen ondernemen tegen de coronapandemie, en wat dan wel. Of voor de almaar toenemende inflatie. Of voor de gevolgen van de diverse steunpakketten voor de schatkist. Of voor de Oekraïneoorlog.

Over deze thema’s staat wel het een en ander in de kranten, maar verreweg de meeste ruimte daarin wordt besteed aan FvD. Hoe infaam het is wat die partij (5 zetels) zich allemaal denkt te kunnen permitteren. Hoe laaghartig. Hoe mensonterend.

Het kenmerkende is dat de verontwaardiging daarover nooit eens ophoudt. De ene rel is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan. We hebben de afgelopen weken de woede gehad over Baudets uitspraak dat minister Sigrid Kaag mogelijk een spion is. Of over zijn mening dat de wereld wordt geregeerd door ‘kwaadaardige reptielen’. Of over zijn sympathie voor een beruchte Holocaust-ontkenner. Of over noem maar op.

Allemaal weer vergeten inmiddels, want het jongste opstootje gaat over het feit dat zijn fractiegenoot Gideon van Meijeren een journaliste heeft bedreigd. Dat hij haar stiekem heeft gefilmd. Dat hij haar heeft geïntimideerd.

Dus nu kan de hele discussie weer opnieuw beginnen. Forum verbieden? Ja, want fascistisch. Nee, want anderszins.

Je zou bijna denken: FvD is bedacht door de samenwerkende kartelpartijen. Als een soort bliksemafleider voor de dingen waar het echt om gaat. Maar dat zou al te zeer lijken op een complottheorie. En daar heeft Forum toch het alleenrecht op?