VVD en D66 lijken nauwelijks op elkaar. Ze noemen zich weliswaar allebei liberaal, maar daarmee heb je het ook gehad. De eerstgenoemde partij is behoudend en heeft vooral aandacht voor het belang van de bezittende klasse. De tweede is eveneens populair bij de hogere inkomens, maar dan wel die groep die zich progressief en weldenkend acht. D66 leunt dicht aan tegen de PvdA en GroenLinks, al is het op sociaaleconomisch terrein een stuk gematigder.
Toch trekken VVD en D66 veel met elkaar op. Rutte IV is al het zesde kabinet (als ik goed heb geteld) waarin ze allebei van de regeringscoalitie deel uitmaken. Ook in Europees verband werken ze nauw samen. Ze zitten in het Europarlement sinds jaar en dag in dezelfde fractie, tegenwoordig Renew Europe geheten.
Van beide partijen kun je je afvragen of dat wel terecht is. De VVD is voor het overwegend links-liberale genootschap eigenlijk te rechts. Bij de Duitse FDP zal ze zich wel thuis voelen en misschien ook nog wel bij de Republique En Marche van Emmanuel Macron. Maar wat moet ze met partijtjes als Progressief Slowakije (de naam alleen al!), het Deense Det Radikale Venstre en zelfs met de Open Vlaamse Liberalen en Democraten? Zou ze niet meer overeenkomst hebben met de conservatieve Europese Volkspartij, waarvan ook de Duitse CDU en de Franse Les Republicains (en het Nederlandse CDA) deel uitmaken?
Ook van D66 kun je betwijfelen of het bij de Europese liberalen op de juiste plek zit. Naar het schijnt zou partijoprichter Hans van Mierlo liever gezien hebben dat de EU-fractie van zijn partij zich had aangesloten bij de PES, het genootschap van socialisten. Daar zit ook de PvdA bij, zoals bekend niet een partij waaraan Van Mierlo een hekel had.
Maar goed, in Europa moet je een keuze maken. Het Europees Parlement spreekt toch al weinig tot de verbeelding van de kiezers. Het is uitgesloten dat ieder van de in totaal honderden nationale partijtjes daar zijn eigen identiteit behoudt. Het Europarlement zou dan volledig onwerkbaar worden (voor zover het dat nu al niet is).
Daarom is het des te betreurenswaardiger dat de broodnodige fusie van PvdA en GroenLinks vast lijkt te lopen op de vraag bij welke Europese fractie het roodgroene gezelschap zich zou moeten aansluiten. De PvdA zit zoals gezegd bij de PES, GroenLinks bij de Groenen. De PES is groter, dus toetreding tot deze fractie ligt voor de hand. Anderzijds: GroenLinks doet het in de opiniepeilingen wat beter dan de PvdA, dus een lidmaatschap van de groene fractie zou ook kunnen.
Eigenlijk maakt het niet uit, maar hak een knoop door. Doe als VVD en D66. Volg het advies op dat Peter van Nuijsenburg gisteren op deze site gaf: ‘Sluit je aan bij een van die clubs. Of je nu in de rode of de groene fractie zit, voor de kiezer zal het weinig uitmaken.’
Inderdaad. Want bij de vorige verkiezing van het Europarlement (in 2019) mag de Europese opkomst dan meer dan 50 procent hebben bedragen, dat betekent nog altijd dat bijna de helft van het electoraat thuis is gebleven. De Nederlandse opkomst was overigens nog geen 42 procent, dus waar hebben we het over?
Geef een reactie