Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, als opvolger van de Noor Jens Stoltenberg. Geruchten daarover gaan al lang, maar nu de Amerikaanse president Joe Biden hem blijkt te steunen is het vrijwel zeker. De stokoude Biden mag zo nu en dan wel een beetje in de war zijn, maar bij de benoeming van onze premier zal hij toch geen fouten maken? Jaap de Hoop Scheffer, de laatste Nederlander die de functie vervulde, heeft trouwens ook gezegd dat Rutte ‘een hele goede kans’ maakt. Dan hoef je toch niet meer te twijfelen?

Het is zelfs niet uitgesloten dat Rutte al per april wordt benoemd. De kabinetsformatie is dan naar alle waarschijnlijkheid nog niet voltooid. Zeker als alles in het huidige tempo doorgaat, zal dat niet lukken. Het is nog maar de vraag of er in oktober, als Stoltenberg definitief stopt, een nieuw kabinet zit.

In Nederland wordt daarom diep nagedacht hoe het dan verder moet. Kan het land wel zo lang zonder premier? Moet Dilan Yeşilgöz de post niet tijdelijk vervullen? Zij is tenslotte de nieuwe leider van de VVD, zoals Rutte de oude was. En bovendien minister van Justitie.

Toch lijkt het me geen goed idee om Yeşilgöz door te schuiven naar het Torentje. Zal ze zelf ook niet willen. Yeşilgöz vindt het huidige kabinet veel te links. Voor dat clubje wil ze vast niet de eindverantwoordelijkheid dragen. Ze heeft niet voor niks de deur opengezet voor de PVV van Geert Wilders. Dan kan ze eindelijk het asielprobleem oplossen waarover het thans demissionaire kabinet is gevallen.

Weliswaar zei Yeşilgöz, toen ze zag dat de PVV in november aanzienlijk meer zetels had behaald dan haar eigen partij, dat ze niet onder Wilders wilde dienen. Maar daar schijnt ze inmiddels van te zijn teruggekomen. Nederland moet immers naar rechts?

Yeşilgöz zal er dus niks voor voelen om de baas te spelen over die veel te progressieve D66 en ChristenUnie, om van die halfzachte slapjanussen van het CDA nog te zwijgen.

Maar wie dan? De democraat Rob Jetten is sinds het vertrek van Sigrid Kaag de eerste vicepremier. Maar zou hij een geschikte minister-president zijn, al is het nog zo tijdelijk? Lijkt mij niet. Jetten vindt dit kabinet vast te rechts en te onvriendelijk voor vluchtelingen. Het gejammer bij de vele, vele D66-haters zou bovendien al te groot zijn als hij het Catshuis zou betrekken.

Nee, na het vertrek van Rutte kan dit kabinet best een tijdje zonder premier. De ministerraden kunnen afwisselend geleid worden door Jetten, Karien van Gennip van het CDA en Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij zijn tenslotte ook vicepremier. Desnoods wordt een VVD-minister (niet Yeşilgöz uiteraard) ook vicepremier. Dan krijg je geen scheve gezichten.

Rutte zullen we vriendelijk uitwuiven als hij naar Brussel vertrekt. We redden ons ook heel goed zonder hem. Zijn aanvallen van geheugenverlies zullen we niet missen. We hebben heel wat andere dingen aan ons hoofd. Zoals de vraag welk kabinet er moet komen na Rutte IV.