De coronapandemie lijkt over haar hoogtepunt heen. Het kabinet gaat – volgens allerlei media – volgende week vergaande versoepelingen aankondigen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil dat het openhouden van de samenleving het uitgangspunt wordt van het nieuwe beleid, heeft hij alvast aan de Tweede Kamer geschreven. Niet beperkingen als een lockdown zullen daarin binnenkort voorop staan, maar het streven om met het virus te leven. Eindelijk dus terug naar normaal, of althans bijna normaal.

Of deze ommezwaai niet neerkomt op de huid verkopen terwijl de beer nog niet is geschoten, kun je je afvragen. Weliswaar schijnt de omikronvariant van corona veel minder ziek te maken dan zijn voorgangers, ik zou toch een beetje voorzichtig zijn. De jubelsfeer van dit moment doet me denken aan de tijd van ‘dansen met Jansen’. Hugo de Jonge, de voorganger van Kuipers als ‘chef corona’, meende in de zomer van vorig jaar dat met de introductie van de vaccinaties alle gevaar geweken was. Wat viel dat tegen! Al heel kort na zijn triomfantelijke persconferentie raakte Nederland in de ban van wat destijds nog de Indiase variant heette, en liep het aantal besmettingen weer pijlsnel op. Meer dan tienduizend per dag, dat vonden we toen veel.

Maar laat ik niet somberen. Misschien gaat het dit keer wel goed en duiken er geen varianten meer op die de feestvreugde kunnen verpesten. Corona wordt ‘endemisch’, wat zoveel wil zeggen dat het maar een griepje is. Goed nieuws toch?

Nou, niet voor iedereen. Er zijn maatschappelijke groeperingen die in de voorbije periode hel en verdoemenis hebben gepreekt over het coronabeleid. De overheid zou ons ‘onze vrijheid’ afpakken. Het onderscheid tussen gevaccineerden en principiële vaccinweigeraars zou leiden tot een tweedeling. Enzovoort enzovoort.

Ik heb het over politici en activisten die van de strijd tegen het coronabeleid hun dagtaak hebben gemaakt. Uiteraard denk ik dan in de eerste plaats aan Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie. Hij loopt immers voorop in het verzet tegen alle nepnieuws over corona. Moet hij binnenkort op zoek naar een andere hobby?

Misschien valt het mee. Met de coronapandemie kun je alle kanten op en Baudet heeft in het verleden getoond zeer wendbaar te zijn. Begin 2020 was hij de eerste die moord en brand schreeuwde over het toen nog zo nieuwe virus. Hij pleitte ervoor de maatschappij kort, maar dan wel bijna volledig, op slot te gooien. Vier weken lang zou zo goed als alles dicht moeten en zou iedereen binnen moeten blijven, behalve voor een bezoek aan supermarkt of apotheek. ‘Je moet vooruit denken.’

Maar al snel nadat het kabinet hem min of meer zijn zin gaf en de eerste lockdown aankondigde, draaide Baudet als een blad aan de boom om. Corona was niet meer dan een griepje, en iedere beperking vormde een ontoelaatbare aanslag op de vrijheid. Gaat Baudet er voortaan maar het zwijgen toe doen nu het kabinet in feite zal doen wat hij vraagt?

Ik kan het me niet voorstellen. De FvD-leider blijft heus wel in de contramine. Ik zie hem in staat desnoods wéér een draai van 180 graden te maken en te gaan verkondigen dat het kabinet onverantwoorde risico’s neemt met de versoepelingen. Dat het van het grootste belang is dat iedereen wekenlang achter zijn voordeur blijft. Dat je ‘vooruit moet denken’. Want dat corona veel meer is dan alleen maar een griepje.