Over een week is er weer een coronapersconferentie, maar die wordt deze keer alleen gegeven door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Premier Mark Rutte zal er niet bij zijn. De officiële reden voor zijn afwezigheid is dat Rutte dan in de Eerste Kamer moet zijn voor het debat over de regeringsverklaring.

Maar intussen komt zijn absentie hem ook wel goed uit. Rutte vindt het zo langzaamaan een beetje overdreven om met zijn tweeën een persconferentie te geven over de ‘maatregelen’ van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Hij wil ‘normaliseren’, nu de pandemie over het ergste heen lijkt. ‘Eigenlijk’ vindt hij dat al langer, zo heeft hij de media laten weten, al wist hij dat tot dusver goed verborgen te houden.

Er is natuurlijk ook nog een andere overweging denkbaar. Een overweging die Rutte liever niet aan de grote klok hangt. Ik doel op de stand van zijn partij, de VVD, in de polls. Die is niet echt om over naar huis te schrijven. In een paar weken tijd zijn de liberalen flink gezakt. De ene koffiedikkijker heeft het over acht zetels verlies, de ander over tien of nog meer.

Je kunt dan wel discussiëren over de juiste omvang van de schade, maar goed gaat het in geen geval. Nu presteert D66, de tweede partij, ook niet geweldig: de democraten leveren eveneens in. Niettemin: het verschil neemt af. Bij Maurice de Hond bedraagt het nog maar drie zetels. Ai!

In die situatie is het wellicht niet verstandig om al te veel op de voorgrond te komen. Zeker niet als het een thema betreft dat zo fluctueert als de coronacrisis. Het kabinet, dat wil zeggen Kuipers, zal dinsdag hoogstwaarschijnlijk nieuwe versoepelingen aankondigen. Na alle woedende protesten van al die woedende mensen die het echt niet langer meer pikken kan het moeilijk anders. Iedereen heeft schoon genoeg van lockdowns, anderhalvemetersamenleving, mondkapjes en noem maar op. De besmettingscijfers zijn weliswaar nog nooit zo hoog geweest als nu, maar het aantal ziekenhuisopnames valt vooralsnog mee.

Er zit dus weinig anders op dan de boel vrij te geven. Misschien pakt dat goed uit en behoort de ellende inderdaad bijna tot het verleden. Maar misschien ook niet. Dan is Leiden in last en krijgt het kabinet – wedden? – het verwijt dat het te vroeg heeft versoepeld.

En dat vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen! Daar kun je dan toch beter niet te nauw mee verbonden zijn? Laat Kuipers het fijn opknappen. Die is – het toeval helpt een handje – ook nog eens minister namens D66. Wat wil je nog meer? Want de VVD mag dan wel met de democraten eendrachtig een kabinet vormen, het blijven concurrenten. In feite vijanden dus.