Verkenners zijn onveranderlijk optimistisch. Wat heeft het voor zin om aan die klus te beginnen en dan meteen al te verklaren dat je het niet ziet zitten? Veel beter is het om de toekomst zeer zonnig in te zien.
De vorige keer ging het helaas mis, toen Kajsa Ollongren zich liet fotograferen met een notie met daarop ‘Omtzigt, functie elders’ onder haar arm. Ollongren en haar medeverkenner Annemarie Jorritsma konden meteen vertrekken. Het duo dat hen opvolgde bestond uit Tamara van Ark en Wouter Koolmees. Ook zij klaagden vanaf het begin al over een gebrek aan vertrouwen. Ze waren in die tumultueuze dagen daarom weer snel verdwenen.
Maar Ronald Plasterk, die ditmaal de verkennersfunctie mag vervullen, straalt van blijde verwachtingen. Hij glimlacht bijna aanhoudend en laat zich buitengewoon hoopvol uit. Als je hem mag geloven is de vorming van een nieuw kabinet een fluitje van een cent.
Weliswaar vroeg hij eind vorige week om nog wat extra tijd omdat hij het karwei niet zo snel geklaard kon hebben als de Tweede Kamer verwachtte. Sindsdien wil hij evenwel van geen tegenslag meer weten.
Terwijl de situatie toch minstens zo ingewikkeld is als de vorige keer. Toen ging het om de vraag of VVD-leider Mark Rutte, ondanks zijn voortdurende aanvallen van geheugenverlies, opnieuw premier zou kunnen worden. Bovendien wilde D66 niet met de ChristenUnie en vice versa.
Op dit moment spelen die twee partijen geen enkele rol meer. Ze hebben allebei flink verloren bij de verkiezingen en ondergaan dus noodgedwongen een oppositiekuur. Dat wil niettemin bepaald niet zeggen dat het nu gemakkelijker is dan toen. De PVV, de verkiezingsoverwinnaar en veruit de grootste partij, beweert dolgraag te willen regeren. Maar met wie? BBB van Caroline van der Plas wil wel, maar die partij is tot dusver de enige. En PVV en BBB hebben bij elkaar op geen stukken na een Kamermeerderheid.
De nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz zegt niet te willen dienen onder Wilders. Ze is wel bereid een PVV-kabinet te gedogen. Ze wil in elk geval onderhandelen over ‘de inhoud’. Maar omdat PVV, BBB en VVD nog steeds geen meerderheid hebben is ook steun van NSC nodig. En Pieter Omtzigt, de grote man van die partij, wil niet. Tot dusver houdt hij staande dat de PVV de grondrechten van Nederlanders wil schenden, iets waar zijn partij erg tegen is.
Vandaag voert Plasterk een gesprek met Omtzigt, Yeşilgöz en uiteraard Wilders. Dan moet blijken of Sint Pieter bij zijn standpunt blijft, of dat hij toch inbindt. Spannend, ook voor de verkenner.
Met één ding houdt Plasterk kennelijk geen rekening, namelijk dat Wilders ondanks zijn ronkende taal stiekem helemaal geen premier wil worden. Dat hij liever in de Kamer een potje gaat zitten mopperen, zoals hij al sinds 2004 doet.
Misschien biedt hij het premierschap wel aan aan Yeşilgöz. Geloof maar dat die dan opeens veel meer wil dan gedogen. Wie weet trekt hij Omtzigt daarmee ook wel over de streep. Heeft Plasterk opeens volop reden om breed te glimlachen.
Geef een reactie