De Koning maakt zich ernstig zorgen over de staat van ons onderwijs. De uitslag van de laatste Pisa-test moet reden zijn om de noodtoestand uit te roepen, meent hij. Ook de formatie bezorgt hem hoofdbrekens, al ziet hij daar wel een oplossing. Tenminste, als ze op het Binnenhof naar hem luisteren. Dankzij onze onvolprezen bron ten paleize kunnen wij wederom kennis nemen van zijn bespiegelingen in zijn mail aan de minister-president.

‘Beste Mark, staatsman,

Jij moet als hobbyleraar vreselijk geschrokken zijn van de uitslag van de Pisa-toets. Een derde van de middelbare schoolleerlingen is ‘laaggeletterd’. Een tekst van meer dan 50 woorden gaat ze boven de pet. Dan hebben we het niet over Vondel of Multatuli, die kennen ze sowieso niet. Nee, niveau Jip en Janneke. En als er geen plaatjes bij staan, is het helemaal hopeloos. We krijgen op deze manier ‘praktisch analfabeten’ ipv ‘praktisch geschoolden’, grapte een ’theoretisch geschoolde’ slimmerik hier.

Hoe kon het onderwijs in mijn Koninkrijk zo verloederen? Als de sodemieter het leesplankje weer invoeren! En onderwijzers opleiden a la Theo Thijssen (1879- 1943; legendarische Amsterdamse onderwijzer, schrijver van ‘Kees de jongen’ en de ‘Gelukkige klas’, red.) Maar van hem zullen ze op de kweekschool niet hebben gehoord. Daar zijn ze zelf ‘laaggeletterd’. Luid de noodklok, hijs de stormbal, versterk de dijken, roep de noodtoestand uit! Want dit is een nationale ramp!!! Alleen, dit land kennende komt er hooguit een parlementaire enquete met aanbevelingen die sneuvelen in het ‘onderwijsveld’.

Jij en ik behoren godzijdank tot de elite. Wij kunnen onze kinderen, – jij niet, natuurlijk -, naar elitescholen sturen, waar de leerkracht 2 plus 2 is 5, niet goed rekent, ‘omdat het maar een puntje scheelt’. Maar voor het Volk is dat niet weggelegd. Dat moet het doen met lieden die net hun eigen naam kunnen schrijven. Echt, ik voorzie een nieuwe maatschappelijke tweedeling.

Die praktisch ongeschoolden mogen allemaal een keer kiezen. Nou, makker, hou je hart maar vast. Die gaan allemaal stemmen op de geblondeerde Trump-vriend uit de generaliteitslanden of, als ze op hem zijn uitgekeken, op een andere Pipo. Max had laatst een idee. We moeten  een taal- en rekentest invoeren. Wie daarvoor zakt, mag nog niet in de buurt van het stemlokaal komen. Dat zou pas echt staatkundige vernieuwing zijn! Briljant, ze is de Messi van de politiek, maar ik hoor links al roepen: staatsgreep. De Koning wil de macht grijpen! Was het maar waar, dan kon meteen de fik in die plannen om mij belasting te laten betalen.

Volg jij de formatie nog? Padvindertje Plasterk komt maandag met zijn eindverslag. Nou, ik ben benieuwd. Hoe zie jij dat voor je, een minderheidskabinet van die Wilders en die boerenvrouw, gedoogd door de Heilige Boon uit Enschede en die Turkse mevrouw van jullie. Dat gaat toch niet werken?

Kijk, we hebben een giga probleem in dit land. Gebrek aan politiek talent. Dat hoef ik jou niet te vertellen want jij hebt er dagelijks mee te maken. Zit er in dat hele gezelschap iemand tussen die in jouw schoenen kan staan? Die Omtzigt kan het niet, de peroxide kuif kan om de bekende redenen niet en met de Turkse mevrouw gaat het evenmin lukken. Timmerfrans, ik hoor het je zeggen, maar dat gaat ‘m niet worden. Zijn eigen partij lust hem niet eens.

Als jij bij de NAVO onze vrede en veiligheid gaat verdedigen, zie ik maar een man die jou kan opvolgen. Johan Remkes. Hij zal wel niet willen, zou ik ook niet, maar hij is de enige die het kan. Als we hem nou een krat van de beste ambachtelijk gestookte jenever en een baal shag sturen, wat denk je? Kan hij dan de roep van zijn vorst weerstaan?

Ik denk trouwens dat we moeten aansturen op een zakenkabinet. Dat is natuurlijk het failliet van de huidige politiek, maar die valt toch niet meer te redden. Zie je het voor je? Met Remkes de Wijze als premier en sterke man. En op de departementen mensen uit het echte leven, specialisten op hun terrein, die van wanten weten. Dan kunnen we eindelijk 20 jaar achterstallig onderhoud aanpakken. Te beginnen met het onderwijs, want het gaat om de, ik mag wel zeggen onze, toekomst.

Heb jij een lijstje van mannen en vrouwen die zouden kunnen en willen? Zeg maar dat we ze vorstelijk betalen en voor hen de Balkenende-norm opschorten. Jij zegt altijd dat politiek een vak is en dat buitenstaanders tijd nodig hebben. Maar ze hoeven niet aan polletiek te doen. Ze moeten het land runnen, zoals ze de eigen toko runnen. Zaken-kabinet!  De naam zegt het al.

En omdat we volbloed democraten zijn, zeggen we dat we het dualisme in ere herstellen. Dat het parlement bij een zakenkabinet meer ruimte krijgt voor zijn controlerende taak. Daar zitten meer dan 80 nieuwkomers in, met veel ‘praktisch geschoolden’, dus daar hoeven we geen last van te hebben. Remkes weet hoe hij dat moet regelen.

Nou jongen, ze komen zo de kerstboom brengen, van de biokweker want dat moet van Ariane, en die gaan we met het hele gezinnetje leuk optuigen, zodat ik  tegen een passende achtergrond mijn troost en verlichting biedende kerstboodschap kan brengen.

How do!, makker. En denk er aan: la luta continua!

WA’

Ps. ‘Ik heb die pil over Alcibiades proberen te lezen. Van die dikke man met die lange haren (Ilja Leonard Pfeiffer, red.) Pretentieuze bombast. Je hoeft niet laaggeletterd te zijn om daar niet door te kunnen komen. Geef mij maar Reve!’