Ze schijnen er nu toch echt bijna uit te zijn bij de kabinetsformatie. Als je de media mag geloven kan de Tweede Kamer in de loop van volgende week debatteren over het conceptregeerakkoord. En als de mededelingen van sommige ‘ingewijden’ kloppen wordt het een nogal links regeerakkoord.

Zo willen VVD, D66, CDA en ChristenUnie eindelijk beginnen met rekeningrijden (hoog tijd, want daarover praat politiek Den Haag al een jaar of dertig). Verder zijn ze voornemens de kinderopvang voor een groot deel gratis te maken. Ook op personeelsvlak schuift het nieuwe kabinet kennelijk op in progressieve richting, want de coalitiepartners willen dat de helft van de ministers van het vrouwelijk geslacht is.

Heel links allemaal, maar dan wel zonder linkse partijen. Want PvdA en GroenLinks doen niet mee, laat staan SP, Partij voor de Dieren of Bij1. De enige min of meer linkse partij die wel deel zal uitmaken van Rutte IV is D66. Maar volgens PvdA-fractieleider Lilianne Ploumen is die niet echt links. ‘Die partij heeft een andere afslag genomen. D66 onderhandelt over de doorstart van Rutte III. Dat is een rechts kabinet.’

Daarmee zal D66-leider Sigrid Kaag het moeten doen. Ze heeft zich uit de naad onderhandeld om van VVD en CDA linkse concessies los te peuteren, maar Rutte IV wordt ‘rechts’. Niets aan te verhelpen. Ik neem zonder meer aan dat Ploumen en haar GroenLinks-collega Jesse Klaver volgende week tal van redenen weten te verzinnen waarom de plannetjes van Rutte IV onvoldoende zijn, te laat komen en dus niet deugen.

Heel anders zou dat waarschijnlijk zijn geweest als VVD-leider Mark Rutte de ‘linkse wolk’ wel had uitgenodigd mee te regeren. Ook als dan precies hetzelfde regeerakkoord uit de bus zou zijn gerold, zouden Ploumen en Klaver opgetogen hebben gereageerd. Misschien was D66 dan zelfs wel welkom geweest in de samenwerkingsplannen van PvdA en GroenLinks (al denk ik dat ze niet gewild zouden hebben).

Overigens gaat het nog een poosje duren voor het nieuwe kabinet het bordes zal beklimmen. Volgende week wordt dan wellicht het conceptregeerakkoord gepresenteerd, daarmee zijn we er nog lang niet. Nadat Rutte tot formateur is benoemd, moet hij eerst nog gesprekken voeren met alle beoogde bewindslieden. Daarna moet de AIVD deze kandidaten nog checken. Dat zal vermoedelijk heel wat tijd in beslag nemen. Temeer daar de vier partijen van plan schijnen te zijn in totaal zo’n dertig ministers en staatssecretarissen te benoemen. Heel wat meer dan in voorgaande kabinetten. Bent u actief lid van een van de toekomstige regeringspartijen, dan verdient het aanbeveling uw smartphone goed opgeladen binnen handbereik te houden. De kans dat u een telefoontje krijgt, is zeker niet afwezig.