Op 4 mei was de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Nederland. Hij sprak daar onder meer de parlementariërs toe, maar Lientje1967 was er niet bij. Ze noemde het niet gepast dat Zelensky op de dag van Dodenherdenking een bezoek aan Nederland bracht. Op die datum moet de bevolking haar eigen doden eer bewijzen. De aanwezigheid van de Oekraïense president zou ‘misplaatst’ zijn geweest.

De actie van Caroline van der Plas kwam haar op een stortvloed van kritiek te staan. Zeker toen PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie zich bij haar aansloten. ‘Eigen doden eerst,’ was de smalende teneur op Twitter en andere sociale media. De leider van de BoerBurgerBeweging (BBB) had laten zien dat ze bij extreemrechts behoort en niet een gematigder variant vertegenwoordigt.

Maar die kanttekeningen waren vrijwel uitsluitend afkomstig van aanhangers van VVD, CDA en links daarvan. Zij hopen al tijden op de instorting van BBB en leken ervan overtuigd dat Van der Plas met haar statement haar eerste grote fout had gemaakt. Vanaf nu zou het eindelijk bergafwaarts gaan met dit populistische clubje.

Van haar aanhang kreeg de BBB-leidster evenwel voornamelijk bijval. Ook zij zijn van mening dat Nederland in alle rust zijn eigen oorlogsslachteroffers moet kunnen eren. De Oekraïne-oorlog mocht niet verward worden met onze eigen sores. Zelensky had toch ook wel op een andere dag kunnen komen?

Ik vrees dat het electoraat van de partijen in het midden en links de zo vurig gewenste ineenstorting van BBB voorlopig niet gaat meemaken. Van der Plas heeft haar achterban allerminst van zich vervreemd met haar Zelensky-protest. Integendeel. Deze mensen vinden net als zij dat onze Dodenherdenking van vreemde smetten vrij dient te blijven. Zij zullen zich niet laten weerhouden door de grimmige sociale-media-commentaren op deze actie. Dat volgens Wopke Hoekstra (minister van Buitenlandse Zaken, maar ook CDA-leider) e dat de timing van het bezoek van Zelensky  ‘toeval’ was, heeft het er vermoedelijk niet beter op gemaakt. Eerlijk gezegd geloof ook ik niet dat het bezoek van de Oekraïense president hier niets te maken had met zijn eigen agenda.

Wel denk ik dat Wilders, Baudet c.s. zich voor hun kop zullen slaan dat ze zich weer door Lientje de kaas van het brood hebben laten eten. Zij hadden natuurlijk voorop dienen te lopen in het verzet tegen Zelensky’s komst. Dat hebben ze niet gedaan. Stom. Bij de provinciale verkiezingen van 15 maart hebben alle extreemrechtse partijen (en ook vrijwel alle andere) terrein verloren. Alleen ‘gematigd extreemrechts’ won.

Zou Lientje dan eindelijk ontdekt hebben hoe je populistisch en toch beschaafd kunt zijn? Mij lijkt dat deze combinatie uiteindelijk een contradictio in terminis blijkt, maar het Zelensky-bezoek heeft waarschijnlijk nog niet gezorgd voor een ommekeer.