Mochten er binnen afzienbare tijd verkiezingen plaatsvinden, dan ligt het in de rede dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als grootste partij eindigt. De kans is in dat geval reëel dat Caroline van der Plas (Lientje1967) premier wordt.

Zou ze dat kunnen? Zou ze dat überhaupt wel willen?

Het zal haar niet meevallen, vrees ik. Maar voor het zover is zal ze eerst nog een coalitie op de been moeten brengen. Uit welke partners zou die moeten bestaan?

Met alleen extreemrechtse partijen krijg je zeer waarschijnlijk geen meerderheid. BBB, PVV en JA21 halen onvoldoende zetels en zelfs als je FvD en zijn afsplitsing BVNL laat meedoen kom je er niet. Bovendien heeft Lientje altijd bij hoog en laag beweerd eerder links dan rechts te zijn, laat staan extreemrechts.

Een BBB-kabinet zal dus deels partijen moeten bevatten die nu nog niets met haar te maken willen hebben en die beweren haar niet te lusten. D66 of PvdA en GroenLinks (als die twee ter gelegenheid van de Kamerverkiezingen niet fuseren) zullen nimmer bereid zijn aan zo’n regering medewerking te verlenen. Zeker niet zolang stikstof de boel verdeeld houdt. Om over nog linksere partijen maar te zwijgen.

Wie dan? Het CDA zal ongetwijfeld alles doen om aan de macht te blijven. Maar het brengt (mede door toedoen van BBB overigens) zo weinig zetels met zich mee dat je daar weinig mee opschiet. De VVD dan maar (uiteraard zonder Mark Rutte)?

Misschien dat een combinatie van extreemrechts, CDA, VVD en BBB een meerderheid haalt, eventueel met (gedoog)steun van SGP en ChristenUnie.  Je hebt het dan wel over een zeven- of meerpartijencoalitie, die alleen al door het grote aantal deelnemers weinig stabiel oogt. Maar goed, lieverkoekjes zijn niet voorradig.

Van zo’n regering zou Lientje dus de premier worden. In die rol moet ze elke week minimaal één keer de pers toespreken om halve en hele leugens te verkondigen. Ze moet ook regelmatig EU-toppen bezoeken (waarmee zeker PVV en FvD niets te maken willen hebben). Ze zal verder voortdurend compromissen moeten sluiten om al die kikkers in de kruiwagen te houden.

Dat zal Lientje allemaal niet erg prettig vinden. Dan kun je toch beter in de oppositie blijven brullen dat het allemaal niet deugt? Dan groei je tenminste, zeker als je aan de lopende band aan spelletjesprogramma’s op tv meedoet.

Ik vermoed eerlijk gezegd dat de regering Van der Plas niet lang aan het bewind zal blijven Dat ze al heel snel ruziënd uiteenvalt. En dat bij de verkiezingen die daarop volgen BBB dik zal verliezen en mogelijk zelfs alle zetels kwijt zal raken. VVD (of wie weet de fusiepartij van PvdA en GroenLinks) zal dan weer de grootste worden. En het Volk zal willen dat iemand van deze partijen de leiding op zich neemt. Misschien wil het Rutte wel terug.